Spanbroekmolentrechter

Tekst van Mijnkrater 7/6/1917 Spanbroekmolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305362)

Op 7 juni 1917 brachten de Britten tussen Wijtschate en Mesen onder de Duitse stellingen 19 dieptemijnen tot ontploffing. Deze mijnaanval was het begin van de 3de slag om Ieper. Het graven van de gangen om de springstof te plaatsen begon in januari 1916. De Spanbroekmolentrechter of Lone Tree crater heeft een maximale diepte van 27 m en een diameter van 129 m. Heden is de krater gedeeltelijk ondergelopen en heeft het uitzicht van een kleine vijver. Sinds 1930 is de krater eigendom van de Toc-H-beweging die de ‘Pool of peace’ voor het nageslacht wil bewaren.

Bron: CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel I: arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt; Brugge, 2001, p.57.