Oorspronkelijk herbergen

Oorspronkelijk de herberg "'t Zweert", later "Het Moleken", bevonden zich hier anno 1914 twee 19de-eeuwse woningen die de oorlog relatief ongeschonden overleefden. Op 26 oktober 1922 vroeg mej. A. Torfs voor het huis aan de Grote Markt 9 toelating voor een vergroting (waarschijnlijk een extra verdieping) en het plaatsen van een nieuwe inkomdeur en een raam in de voorgevel naar plannen van architect J.B. Van Bouchout. De bouwraad vroeg hierop om een puntgevel te voorzien maar – na protest van de architect – liet het stadsbestuur die eis blijkbaar vallen. Midden jaren dertig kregen beide huizen een nieuwe horecapui naar plannen van architect Eugeen Van Ouysel. In 1986 werden beide huizen nog gebruikt als cafés "Regent" (nummer 8) en "Sporta" (nummer 9). Nadien werden ze afgebroken en vervangen door een postmodern getint appartementsgebouw met winkelpui.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde