Winkelhuis Mechelen

Tekst van Winkelhuis Mechelen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10324)

Het huis genaamd "Mechelen" werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. 3 december 1920 kreeg L. Peeters-Goetbloet toelating voor de heropbouw van een winkelhuis naar plannen van architect J. Van Peborgh. Na 1986 werd de oorspronkelijke winkelpui vervangen door een smeedijzeren poort.

Interbellum neorococo breedhuis van één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak (leien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een klokgevel. Het parement bestaat uit witsteen met verwerking van blauwe hardsteen voor de omlijsting van de muuropeningen en de topaflijning. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een halfronde erker, bestaande uit drie segmentboogvormige vensters, hogerop een schouderboogvormig deurvenster en een balkon met een smeedijzeren balustrade tussen blauwhardstenen balusters, en een oculus in de top. Op de begane grond bevindt zich een gevelbrede korfboogvormige muuropening met decoratieve smeedijzeren invulling. De blauwhardstenen decoratie bestaat verder uit de bekroning van de geveltop met een waterlijst en een topaflijning met voluten, rocaille sluitstenen op de begane grond, de tweede verdieping en de geveltop, en bloem- en fruitmotieven op de consoles onder de geveltop en erker, op de sluitsteen van de eerste verdieping en bovenaan de balusters. Het geschilderde houten schrijnwerk op de bovenverdiepingen heeft bovenlichten en een invulling met kleine rechthoekige glaspaneeltjes, in de erker de buiging volgend. In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: 'J. Van Peborgh. Arch.'

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 559 dossier 1923/035 en doos 605 dossier 98/007.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis Mechelen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202604 (geraadpleegd op ).