Parochiekerk Sint-Lambertus

Tekst van Parochiekerk Sint-Lambertus met ommuurd kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2026)

Classicistisch zaalkerkje met nu ingebouwde, oudere westtoren; omringend en ommuurd kerkhof, ingewijd op 25/8/1803; gelegen op een lichte verhevenheid op de hoek van de Richard Caluwaertsstraat en de Desiré Van Hoomissenstraat.

Historiek

Eikevliet bezat van oudsher een kapel, vernield tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw; kort nadien heropgebouwd. Afgebroken en herbouwd in 1778-1779 (eerstesteenlegging op 5/6/1778, inwijding 7/10/1779) op kosten van de abdij van Affligem, die de plaatselijke tienden ontving. In 1842 erkend als parochie, afhankelijk van Puurs.

Beschrijving

Georiënteerde zaalkerk met nu ingebouwde oudere westtoren, schip van zes traveeën en koor van één rechte travee en driezijdige sluiting. Ten zuiden van het koor: sacristie van 1876, naar ontwerp van L. Blomme van 1874. Baksteenbouw met talrijk ingewerkte grafstenen, onder leien zadeldak.

Laatgotische vierkante toren van vier geledingen op zandstenen onderbouw, onder leien tentdak, van circa 1500; opgetrokken uit baksteen met verwerking van zandsteen voor de talrijke speklagen, hoekblokken en waterlijsten; in de twee bovengeledingen liggen de speklagen iets verder uit elkaar, wat mogelijk verwijst naar een latere aanpassing. Tudorboogdeur in geprofileerde zandstenen omlijsting; hogerop spitsboogvenster met neogotisch maaswerk in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting, sobere spitsboogvensters en dito galmgaten. Op het plan van C.J. Everaert van 1792 telt het schip slechts vijf traveeën. De westelijke traveeën aan weerszijden van de toren (magazijn en doopkapel) zijn een uitbreiding van 1836. Schip gemarkeerd door eenvoudige pilasters waarvan het bepleisterd kapiteel is opgenomen in de eveneens bepleisterde en kwarthol geprofileerde daklijst; steekbogige muuropeningen in bepleisterde omlijsting met oren, neuten, druiplijst en sluitsteen. Gebogen verbinding met gelijkaardig uitziend, deels gesloten koor met blind venster.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd interieur met gedrukt tongewelf, onderbroken door beschilderde gordelbogen en pseudo-ribben, steunend op een kroonlijst op rolwerkconsoles.

Mobilair

Schilderijen van de Vlaamse School, 17de eeuw: Jezus zegent de kinderen; Onze-Lieve-Vrouw en Kind; Heilige Antonius abt; Aanbidding der herders (de twee laatste bewaard in de pastorie).

Beeldhouwkunst: Heilige Lambertus, 16de eeuw, gepolychromeerd hout; Jezus aan het kruis, 16de-17de eeuw, geschilderd hout (sacristie); Heilige Lambertus, eerste helft 18de eeuw, gepolychromeerd hout; Heilige Donatus, laatste kwart 18de eeuw - eerste kwart 19de eeuw, gepolychromeerd hout; medaillon Thomas van Aquino, 18de eeuw, eik.

Meubilair: noordelijk zijaltaar door Lanier van Gent, 1870, gemarmerd hout; eiken biechtstoelen door Lodewijk Pauliart, 1852 en 1855; eiken preekstoel met voorstelling Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Lambertus, aangekocht in 1812.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Hingene/Eikevliet, Sint-Lambertus, dossier 1.
  • HERMANS J., De heerlijkheid Hingene, Wintam, Eikevliet, Nieuwkerken-Waas, 1988, p. 84-85.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Willebroek, Brussel-Antwerpen, 1975, p. 23-25.
  • MEES L., Geschiedenis der gemeente Hingene, [Hingene], 1979, anastatische herdruk van de uitgave van 1894, p. 411-415.
  • VERBESSELT J., Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw. Deel VIII. Tussen Zenne, Schelde en Rupel, Pittem, 1968, p. 215-222.

Auteurs:  Kennes, Hilde