Landhuis Misonne

Tekst van Landhuis Misonne met verbost park (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200545)

Het voormalige landhuis van de familie Misonne is gelegen te midden van het natuurgebied, aan de zogenaamde "Echelkuil". Het is een imposant dubbelhuis van vijf traveeƫn en twee bouwlagen met kelderverdieping uit 1936.

Baksteenbouw met parement en balkons van cement: op plint imitatie van breuksteen, op begane grond steenimitatie met schijnvoegen, op tweede bouwlaag geleding en vensteromlijsting door middel van pseudo-knoestige boomstammetjes.

Het gevelbreed balkon heeft een leuning van pseudo-knoestige boomstammen en is via een trapje verbonden met een gelijkaardig balkon ter hoogte van de zolderverdieping van de zijgevel en ondersteund door gelijkaardige boomstammen.

Prachtige omgeving met vijvers en bruggetjes onder meer de zogenaamde "Echelkuil": eertijds de befaamde echelkwekerij van Dr. Smagghe uit Turnhout. De echels, een onmisbaar element in de toenmalige geneeskunde, plantten zich voort op basis van het warme bloed van oude paarden die men in de kuil dreef. Interessante brug in kunststeen in de vorm van een omgevallen boomstam.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle