Ziekenhuis

Tekst van Ziekenhuis Toevlucht van Maria (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20221)

Ziekenhuis "Toevlucht van Maria Middelares". Gesticht op de plaats van de fabriek van Van Caneghem en Cie in 1874. Huidig complex is het resultaat van verschillende bouwcampagnes in aangepaste baksteenarchitectuur met eclectische inslag, boven de deur gedateerd 1894, gedeelte links ervan op cartouches op borstwering gedateerd 1908. Hoofdingang geaccentueerd door tuitgevel en gevelnis met Mariabeeld. De neogotische kapel, sacristie en kapittelzaal zijn opgetrokken naar ontwerp van Broeder Mares-Joseph. Het mobilair van de kapel is van de hand van Mathias Zens. De gebrandschilderde glasramen zijn van A. Verhaegen.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ziekenhuis Toevlucht van Maria [online], https://id.erfgoed.net/teksten/20221 (geraadpleegd op ).