10de Linie Regimentstraat (Kortemark - WOI)

Straatnaam "10de Linie Regimentstraat". Gelegen tussen de kerk en het station van Kortemark.

Historische achtergrond

Deze straatnaam herinnert aan het 10de Linieregiment.

Kortemark werd sedert midden oktober 1914 door de Duitsers bezet. Vier jaar later, op 14 oktober 1918, kon het 10de Linieregiment Kortemark omsingelen en definitief heroveren, met de hulp van het 8/18de Linieregiment en de 4de artillerie. Die dag werden ook nog Handzame, Hooglede, Roeselare en Rumbeke bevrijd.

• S.N. 1999: De grote oorlog in het Krekedal. Deel 1, 1914-1916, Heemkundige Kring "Crekel Beke" Kortemark, Jaarboek 1999
  • S.N. 2000: De grote oorlog in het Krekedal. Deel 2, 1917-1920, Heemkundige Kring "Crekel Beke" Kortemark, Jaarboek 2000.

Bron: WOI Relict (1249): 10de Linie Regimentstraat (Kortemark - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele