Zuilen voormalig kasteel Kemmelseweg (Voormezele - WOI)

Tekst van Hoeve Surmonthof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30853)

De twee zuilen staan langs de Kemmelseweg, aan de toegang van het weggetje naar boerderij nummer 68. In de velden, iets ten westen van de boerderij zijn twee bunkers te zien.

Historische achtergrond

Beide zuilen zijn afkomstig van het tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen kasteel van Surmont de Volsberghe (op Britse militaire stafkaarten aangeduid met 'Chateau Ségard'). Het kasteel dateerde uit de 19de eeuw, was omwald en werd tijdens de oorlog tot puin herleid. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld is afkomstig van de kapel van het kasteel en werd nagenoeg ongeschonden vanonder het puin gehaald. Met brokstukken van de pilaren, die ooit het kasteel sierden, werden twee nieuwe pilaren aan de toegangsweg naar het erf geplaatst. De zuilen en het Onze-Lieve-Vrouwbeeld werden ingehuldigd op zondag 17 september 1978, tijdens een wandeling. ‘Regina Pacis’ staat voor ‘Koningin van de Vrede’.

Beschrijving

Twee gecanneleerde en geknotte zuilen op sokkel van Atrechtse zandsteen, opgesteld aan straatzijde ter markering van de toegang tot het erf. Op de linkse zuil staat ‘Surmontshof’ gebeiteld in de dekplaat, op de rechtse zuil is een gietijzeren Onze-Lieve-Vrouwbeeld met gebeiteld opschrift ‘Regina pacis o.p.n.’.

  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ypres, 28 NW4, 3, 27/03/1918.
  • DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
  • DESODT Wilfried 1979: Onze-Lieve-Vrouw aan de pilaar, Iepers Kwartier XV.2 augustus.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Surmonthof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196238 (geraadpleegd op ).