Bethleem Farm East Cemetery (Mesen - WOI)

Locatie

Gelegen langs de Rijselstraat, in de velden nabij boerderij 45 (‘Bethleem Farm’) , op circa 1km ten zuidoosten van het centrum van Mesen en op circa 400m ten noordoosten van Bethleem Farm West Cemetery, tegen de heuvelflank van de heuvelrug van Mesen ( Messines Ridge ). De begraafplaats is te bereiken via een aarden veldweg en een 200m lang graspad. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische achtergrond

Op het nabijgelegen ‘Bethleem Farm’ verbleef Adolf Hitler tussen december 1914 en februari 1915. Hij maakte toen onder andere een waterverfschilderij van de ruïnes van de Sint-Niklaaskerk. De begraafplaats ietsje ten noordoosten van deze hoeve, werd aangelegd door Australische eenheden, toen de 3de Australische divisie de boerderij kon veroveren op 7 juni 1917 (de Mijnenslag). De meeste doden kwamen om ten gevolge van de gevechten van 8 en 10 juni. Ook in september 1917 werd de begraafplaats nog gebruikt.

Beschrijving

Kleine begraafplaats met L-vormig grondplan, effen terrein en een oppervlakte van circa 340m², ontworpen door G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, waarin bloembakken verwerkt zijn. Bij de toegang, dat wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken en waar te lezen staat ‘Bethleem Farm East Cemetery 1917’, bevinden zich de 3 landplaten. Centraal staat de ‘Cross of Sacrifice’, die van het kleinste type (A1) is. Vooraan in de hoek is een bakstenen dienstgebouwtje.

Op ‘Bethleem Farm East Cemetery’ liggen 44 doden begraven, waarvan 1 dode uit het Verenigd Koninkrijk en 43 Australiërs (waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden). Voor 1 Australiër, waarvan aangenomen wordt dat hij zich onder de onbekenden bevindt, werd een ‘special memorial’ opgericht.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele