Duitse elektriciteitscabine Dadizelestraat

Tekst van Ruïne Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208946)

Locatie

Gelegen in weide ten westen van boerderij Dadizelestraat 39, nabij het gehucht Panemolen, op bijna 3km ten noordoosten van het centrum van Geluwe, in een vlakke en landelijke omgeving.

Historische achtergrond

Duitse elektriciteitscabine gebouwd in 1915-1916. De elektriciteitsvoorzieningen waren voor strikt militair gebruik. Hier en daar slaagden burgers er niettemin in om elektriciteit af te tappen. De turbines hebben er na de oorlog lange tijd blijven insteken.

Beschrijving

Bakstenen gebouw in weide. Het linkergedeelte is hoger dan het rechtergedeelte en wordt betreden via een rondbogige deuropening. Binnenin zijn nog diverse elementen die wijzen op een transformatorcabine.

  • Mondelinge informatie verschaft door Dirk Decuypere (31 maart 2005).
  • DECUYPERE Dirk 1998: Het Malheur van de Keizer. Geluwe 1914-1918, Dirk Decuypere, Geluwe.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ruïne Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196217 (geraadpleegd op ).