Duitse constructie 1 Vlaestraat (Zarren - WOI)

Tekst van Duitse militaire post I Flandern I Stellung (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91445)

Locatie

2 betonnen constructies in velden ten noordwesten van de Terrestdreef, op circa 200 meter van mekaar tegen een heuvelflank aan gelegen. Constructie 1 is meest zuidelijk gelegen. De constructies liggen op circa 3300 meter ten zuiden van Zarren, tegen de grens met de gemeente Houthulst, in een landelijke, heuvelachtige omgeving.

Historische achtergrond

Deze 2 constructies maakten deel uit van de Flandern II-Stellung. Op een Duitse stafkaart van 11 september 1917 is te zien hoe in de omgeving van deze 2 overgebleven bunkers er oefenterreinen waren aangelegd voor Duitse troepen, evenals schietstanden enzomeer. De betonnen verdedigingswerken stonden oorspronkelijk in een bosje, samen met nog 4 andere constructies, die evenwel afgebroken zijn.

Beschrijving

Bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan van grosso modo 5 x 6 meter. De randen van het dak zijn afgeschuind, evenals de hoeken van de constructie. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak lijkt gecementeerd te zijn. Vermoedelijk bevat de constructie 1 deuropening (aan de oostkant) en 2 andere openingen, die naar binnen toe verbreden (aan de noord- en westkant). De zuidkant lijkt gesloten.

• Mondelinge informatie verkregen van Jos Demaree (18 augustus 2003).
  • Mondelinge informatie verkregen van Jos Demaree (20 februari 2006).
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Diksmuide Süd", 1/20.000, september 1917.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele