Couchezmolen (Zarren - WOI)

Locatie

De Couchezmolen ligt nabij de boerderij Zarren-Lindestraat 51, op circa 1500m ten zuiden van Zarren.

Historische achtergrond

Bakstenen bovenkruier, stellingmolen in 1870 gebouwd als graan- en oliemolen door de familie Couchez. De molen werd niet vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het stoomkot van de olie-installatie van de 'Couchezmolen' werd door de Duitsers omgevormd tot een elektriciteitscentrale met accumulatorenbatterij. Die voorzag de dorpskom van Zarren van elektriciteit. Het vuur in de stoomketel werd onderhouden door Russische en Poolse krijgsgevangenen, die in een barak nabij de molen werden ondergebracht.

Na de oorlog bleef de nagenoeg onbeschadigde molen malen tot in 1949. Toen raakte hij in verval en werd hij in de periode 1967-68 hersteld. In 1997 werd de Couchezmolen door de gemeente Kortemark voor 27 jaar in erfpacht genomen, met het doel de vervallen molen te restaureren, wat in 2002-2003 gebeurde.

Beschrijving

Stellingmolen met een hoogte van 25,3m tot aan de nok van de draaibare kap. De molen telt 7 zolders. Bakstenen bovenkruier. De ijzeren gaanderij (of stelling), dienende om de wieken te bezeilen, de molen te verkruien en te vangen, bevindt zich ter hoogte van de meelzolder op 11m hoogte. De wieken hebben een overmeten lengte van 23,4m.

• S.N. 1999: De grote oorlog in het Krekedal. Deel 1, 1914-1916, Jaarboek Heemkundige Kring "Crekel Beke" Kortemark, Kortemark.
  • S.N. 2000: De grote oorlog in het Krekedal. Deel 2, 1917-1920, Jaarboek Heemkundige Kring "Crekel Beke" Kortemark, Kortemark.
  • Informatie afkomstig van aanwezige informatieborden op de site.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele