Betonnen fundering kanon Predikboom (Klerken - WOI)

Tekst van Betonnen fundering Duits kanon Predikboom (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79541)

Locatie

Gelegen langs de Steenstraat, achter boerderij nummer 38, op circa 1100m ten noorden van Klerken, in heuvelachtig, landelijk gebied.

Historische achtergrond

Op 26 april 1915 werd de stad Poperinge bestookt met granaten van 38cm. Ook de volgende dag kreeg de stad het zwaar te verduren. Het gerucht deed de ronde dat de projectielen afgeschoten werden vanuit de Sint-Sixtusabdij, een roddel die de Franse legerleiding er toe aanzette om de abdij te omsingelen en iedereen te identificeren. Er werden noch kanonnen, noch mogelijke kanonniers of spionnen gevonden.

Ook de Noord-Franse stad Duinkerken kreeg eind april 1915 heel wat granaten te verwerken.

Uiteindelijk kwamen de geallieerden er achter dat de granaten afkomstig waren van een groot Duits kanon, achter de herberg 'In de Predikboom'. Er was een spoorlijn aangelegd, een aftakking van de spoorlijn Gent-Adinkerke, die ongeveer evenwijdig liep met de Steenstraat en zich vlakbij het kanon over 3 spoorlijnen uitsplitste. Rondom de batterij waren diverse betonnen constructies opgetrokken (opslagplaatsen, schuilplaatsen,… ). Het kanon was gecamoufleerd, maar toch wist de vijandelijke artillerie hem meermaals het zwijgen op te leggen. Bijgevolg muteerde het landschap rondom de geschutstelling in een waar kraterlandschap.

Tussen 26 april en 11 mei 1915 zou het kanon van de Predikboom 120 projectielen afgevuurd hebben. Vanaf 8 mei reageerde de Franse artillerie onophoudelijk met een kanon dat ze te Koksijde geïnstalleerd had. Ze slaagden erin het Duitse reuzenkanon lam te leggen.

Op 22 juni nam het beruchte kanon onder meer Veurne, Duinkerken, Cassel, Winnoksbergen, Hondschote en zelfs Leisele onder vuur. In Duinkerken vielen die 22ste juni een 40-tal doden. De Franse artillerie slaagde er opnieuw in de dodelijke activiteiten van het kanon te fnuiken, na 10 uur intense bombardementen.

Op 9 augustus konden de Duitsers hun kanon terug aan de praat krijgen, maar 2 dagen later werd het kanon met vliegtuigbommen bestookt. Nadien was het kanon van de Predikboom nauwelijks nog actief. Om te vermijden dat het kanon hersteld zou worden, namen de geallieerden de standplaats de volgende maanden geregeld onder vuur.

In 1916 waren de Duitsers gestart met de bouw van een ander reuzenkanon, nu ten N van Koekelare. Dit kanon van de 'Leugenboom' werd voor het eerst op 7 mei 1917 door een Belgisch verkenningsvliegtuig waargenomen. Het kanon zou actief geweest zijn tussen 17 juli en 16 oktober 1917.

Beschrijving

Restanten van de betonnen ronde geschutsbedding, waarop ooit het kanon van de Predikboom stond. De put is nu een vijver geworden.

• ERVINCK L. 1996: Het drama van Esen, Uitgeverij De Klaproos, Koksijde.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele