Café De Vette Os (Leisele - WOI)

Café De Vette Os is gelegen op Leisele-Dorp nummer 8, vlakbij de kerk.

Historische achtergrond

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het in Café De Vette Os naar verluidt een militaire slachterij. De houten katrol om de kadavers van dieren omhoog te trekken, in een schuur op de binnenkoer, is hiervan nog een restant. De hammen werden gerookt in de haard. In het café hangen nog foto's uit de Eerste Wereldoorlog.

Beschrijving

Houten katrol in schuur achter café 'In de vette Os'. In het café zelf zijn foto's uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.

• AMEEUW J. 2003: Het leven achter het front 1914-1918, Archikrant XIII. 1 januari-maart 2003, 12-24.
  • DEN BAES J. (red.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, Koksijde.
  • AMEEUW J. s.d.: Onuitgegeven nota's (Koksijde).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele