Stenen brug

Locatie

De Elzendamme-brug, over een oude arm van de IJzer, is gelegen op de grens van de gemeentes Vleteren, Lo-Reninge en Alveringem, langs de Veurnsesteenweg in Pollinkhove (Lo-Reninge).

Historische achtergrond

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond zich hier een wasserij voor het ontsmetten en wassen van de kledingstukken van de Belgische militairen en een badinrichting voor de militairen zelf.

Deze brug dateert ze van de Hollandse Periode (1815-1830), maar een exacte bouwdatum is niet bekend. De brug overleefde de Eerste Wereldoorlog.

Beschrijving

Stenen brug over de Dode of Oude Ijzer met 2 segmentbogen en bruggenhoofden in baksteenmetselwerk en natuursteen.

• BIJNENS B. 1971: De Panne gedurende de eerste wereldoorlog (1), Bachten de kupe XIII.6, 118-120.
  • BIJNENS B. 1971: De Panne gedurende de eerste wereldoorlog (2), Bachten de kupe XIII, 138-144.