School van de Koningin (Wulveringem - WOI)

Locatie

De voormalige “School van de Koningin” is gelegen langs de Lobbestraat nr. 2, op circa 1km ten noordoosten van de kerk van Vinkem. Aan het begin van de dreef naar deze boerderij staat de provinciale naamsteen ter herinnering aan deze school. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische achtergrond

Op 2 september 1915 werd te Wulveringem een school opgericht voor de kinderen van de frontstreek, onder bescherming van de koning en de koningin, en met hulp van miss Fyfe en gravin Van den Steen. Het is één van de voorbeelden waaruit de betrokkenheid van het koninklijke paar bij het leven van gewone soldaten en burgers sprak. De scholen in de frontstreek werden immers opgeëist door militairen en waren vaak het doelwit van beschietingen en bombardementen. De mogelijkheid om de kinderen naar Zwitserland te brengen, kende geen zo'n groot succes. Door de oprichting van een groot schoolcomplex op circa 12km achter het front, konden de kinderen op een veilige manier school blijven lopen en konden de ouders hen komen bezoeken. Deze school was dan ook een groot succes. De houten schoolpaviljoenen werden met grote snelheid opgetrokken. Ze waren onderling verbonden door houten loopbruggen en stonden naast de gebouwen die als verblijf dienst deden. Er waren 2 afdelingen: 'Marie-José' voor jongens en meisjes van 3 tot 8 jaar, onder leiding van de zusters Penitenten uit Poperinge, en 'Charles-Théodore', voor jongens en meisjes van 8 tot 15 jaar, onder leiding van de gemobiliseerde meester Jerôme Notredaeme uit Lo. Tussen beide paviljoenen kwam er een kapel. Enkel de centrale dienst was in baksteen opgetrokken. De koningin betaalde de kosten en volgde alles nauwgezet op. Ze zag erop toe dat de kinderen een godsdienstige opvoeding kregen, dat er Vlaams gesproken werd en dat er een strenge hygiëne in acht genomen werd. Naar het einde van de oorlog verbleven hier 600 kinderen. Deze modelschool werd door talrijke hooggeplaatste personen bezocht, waaronder de Franse president Poincaré. Bij gelegenheid fungeerde de school tevens als vergaderplaats voor besprekingen met een internationaal karakter. Naar verluidt deed ook prinses Marie-José hier haar eerste communie, op 15 augustus 1916.

Gebouw in gele baksteen. Bovenaan de voor- en de achtergevel is een kruis uitgewerkt.

• AMEEUW J. 2003: Het leven achter het front 1914-1918, Archikrant XIII. 1 januari-maart 2003, 12-24.
  • AMEEUW J. 2004: Beauvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog, De Beauvoordse Dorpsgazette 6 afleveringen herfst 2002-lente 2004.
  • DEN BAES, Johan (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, V.V.V. s Alveringem, Lo-Reninge, Veurne, Veurne-Ambacht, Koksijde.
  • JACOBS Mariette 1988: Naamstenen 1914-1918. 25 gedenkstenen opgericht tussen 1984 en 1988 ter herinnering aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en aan het overlijden van Koning Albert, Brugge, Provincie West-Vlaanderen.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele