Kasteel Sinte-Flora (De Moeren - WOI)

Neoclassicistisch kasteel., gelegen langs de Kasteellaan nummer 4, in De Moeren, op circa 2300 meter ten westen van de kerk van Bulskamp, in een vlakke, landelijke omgeving.

Het kasteel werd in 1851 opgericht door een zekere Moisenet, als jeneverstokerij. Algauw deed het dienst als hoeve.

Wanneer de Britse troepen in de zomer van 1917 (Eerste Wereldoorlog) de sector Nieuwpoort-De Panne overnamen van het Belgische leger, verhuisde de koninklijke familie van hun villa in De Panne naar het kasteel Sinte-Flora in De Moeren. Ze bleven hier van de zomer 1917 tot de zomer 1918. De koning ontving er diverse prominenten zoals de vorst van Italië, de prins van Wales en de Franse generaals Foch en Joffre.

Na de oorlog trad de jongste dochter van eigenaar Andries in het huwelijk met jonkheer Adhemar Breuls de Tiecken uit Lanaken. Als oorlogsvrijwilliger had hij achter het front kennis gemaakt met de familie Andries. Hij was burgemeester van De Moeren van 1942 tot 1969.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden De Moeren onderwater gezet. Het kasteel stond tot de eerste verdieping onder water.

• DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.

Bron: WOI Relict (1599): Kasteel Sinte-Flora (De Moeren - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele