Restanten 2 betonnen constructies Iepersteenweg 87 (Houthulst - WOI)

Tekst van Restanten van twee Duitse militaire posten (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79477)

In een weide achter boerderij Iepersteenweg 87, op het gehucht Zandhoek, staat één nagenoeg intacte Duitse betonnen constructie met vlakbij de restanten van minimum twee andere constructies. Op circa 250 meter ten zuidoosten, in de tuin van Iepersteenweg 75, staat nog een betonnen militaire post. Deze constructies zijn gelegen ten zuiden van het natuurreservaat “Blankaart” op 2,5 kilometer ten noorden van Merkem en op 6 kilometer ten westen van Houthulst, in een vlakke, landelijke omgeving.

Historische achtergrond

Ten westen van de weg Woumen – De Kippe waren ter hoogte van de Zandhoek en kilometerpaal 14 stellingen uitgebouwd, met 'Unterständen' en mitrailleurposten, die in feite deel uitmaakten van de 'Brabantlinie'. Iets ten zuiden van deze constructies was een aftakking van de smalspoorweg die de huidige provinciebaan volgde en hier aftakte richting Luighem en de Drie Grachten.

Beschrijving

Restanten van twee betonnen constructies, waarbij enkele stukken van de muren overgebleven zijn. Voor de ene constructie werd het beton, gewapend met ronde ijzers, gegoten tegen een houten bekisting. Hier is nog de aanzet van een vensteropening te zien. Bij de andere constructie werd gebruik gemaakt van een bestaand gebouw, opgetrokken uit bakstenen, die nog steeds te zien zijn.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Diksmuide Süd", 1/20.000, september 1917.

Bron: WOI Relict (1595): Restanten 2 betonnen constructies Iepersteenweg 87 (Houthulst - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele