Hoeve De Torreelen (Vinkem - WOI)

Locatie

Gelegen langs de Houtemstraat, nummer 30, op circa 1km ten zuidwesten van Beauvoorde, in een landelijke en vlakke omgeving. Vlakbij staat een provinciale naamsteen en een monumentje voor Joe English.

Historische achtergrond

Hoeve De Torrelen is één van de oudste hoeven die nog resteren in Wulveringem-Vinkem. Dit ridderslot werd gebouwd eind 14de-begin 15de eeuw. Het type met 4 ronde hoektorens imiteerde het klassieke Franse kasteel. Na een brand in 1640 werd het kasteel omgebouwd tot een versterkte hoeve. Het grote gevelkruis werd aangebracht om de pest buiten te houden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de hoeve op ongeveer 14km van het front verwijderd. Vanaf juni 1917 verbleef Dr. Depage op deze hoeve. Toen was er vlakbij deze hoeve een gedeelte van het militaire hospitaal L'Océan uit De Panne overgebracht. Naar verluidt zouden de torens van de hoeve gefungeerd hebben als waterreservoirs voor het hospitaal.

Bij het zwarte kruis, dat nog half bewaard is gebleven, werd naar verluidt de mis opgedragen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoeve gebruikt als medische post.

Het boerenhuis van de hoeve werd in 1987 beschermd als monument.

Beschrijving

Bakstenen boerenhuis van hofstede "De Torreelen" op verschillende keren omwalde en met bomen afgezoomde, begraasde terp.

Hoofdgebouw van 3 traveeën en 1 bouwlaag onder gebogen, kort overstekend zadeldak; jaartal 1640 op gevelsteen; tudorboogvensters.

Tegen achtergevel: 2 oudere, verlaagde hoektorens.

Tegen een buitenmuur hangen de restanten van een zwart kruis.

• Mondelinge informatie verkregen van Johan Termote (25 oktober 2005) .
  • AMEEUW J. s.d.: Onuitgegeven nota's (Koksijde).
  • AMEEUW J. 2004: Beauvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog, De Beauvoordse Dorpsgazette 6 afleveringen herfst 2002-lente 2004.
  • CALLEWAERT F. 2005: Poëzie van Esther Steelandt, Mandeldal XXX.2 (maart-april 2005), 36-38.
  • DEN BAES, J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, V.V.V. s Alveringem, Lo-Reninge, Veurne, Veurne-Ambacht, Koksijde.
  • Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed, Inventaris Bouwkundig Erfgoed, [online] http://www.monument.vlaanderen.be/vioe/nl/index.html (geraadpleegd op 25 oktober 2005)

Bron: WOI Relict (1594): Hoeve De Torreelen (Vinkem - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele