Kasteel Beauvoorde (Wulveringem - WOI)

Tekst van Kasteel Beauvoorde met omwalling (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17083)

Locatie

Het kasteel van Beauvoorde is gelegen langs de Wulveringemstraat nummer 10, vlakbij de kerk van Wulveringem. Vlakbij bevindt zich de voormalige gemeenteschool, met voormalig cachot.

Historische achtergrond

Het kasteel van Beauvoorde ontstond wellicht in de 12de eeuw. In zijn huidige vorm dateert het van 1617. Het werd toen herbouwd door hoogbaljuw Jacob de Bryarde, een telg uit een invloedrijke familie in de streek. Hiervoor nam hij Sylvian Boullain onder de arm, de architect van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Samen met de kerk vormde het kasteel de kern van het vroeg-middeleeuwse dorp Wulveringem. De familie de Bryarde bleef eigenaar tot 1838, nadien raakte het kasteel in verval.

In 1875 werd het vervallen 17de-eeuwse kasteel gekocht door de 22-jarige Jonkheer Arthur Merghelynck uit Ieper. Hij liet het restaureren door architect J. Vinck, legde een sfeervol, Frans-Engels kasteelpark aan en ook in het interieur wilde hij met zijn unieke collectie meubelen en kunstvoorwerpen een 17de-eeuwse sfeer heroproepen. Merghelynck was burgemeester van Wulveringem tot 1903. Hij overleed in 1908. Zijn weduwe Julienne Flyps bleef er wonen tot haar dood in 1941.

In 1902 had Merghelynck, die kinderloos bleef, het kasteel en het park geschonken aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Sinds 1998 beheert Erfgoed Vlaanderen het kasteel en stelt het open voor het publiek.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had het kasteel een belangrijke functie. Op 2 december 1914 vestigde de 'état major' van de 6de Legerdivisie zich op het kasteel Merghelynck. Op 8 december besloot men uit veiligheidsoverwegingen de kunstschatten naar Frankrijk over te brengen. Op 18 maart 1918 verliet het Ministerie van Oorlog het kasteel Bernier te Veurne ten gevolge van zware beschietingen en vestigde zich op het kasteel Merghelynck te Wulveringem. Koning Albert kwam er dan ook meermaals op bezoek. In april 1918 werd Beauvoorde hevig door vijandelijk vuur bestookt.

Luitenant-generaal de Ceuninck, voormalige bevelhebber van de 6de Legerdivisie, was tussen 4 augustus 1917 en 21 november 1918 minister van oorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het domein bezet door de Duitse militairen. Er werd een post van het Rode Kruis ondergebracht.

Het kasteel en de onmiddellijke omgeving werden in 1987 respectievelijk als monument en als dorpsgezicht beschermd.

Beschrijving

Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden omwalde beboste tuin.

  • AMEEUW J. 2002-2004: Beauvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog, in: De Beauvoordse Dorpsgazette herfst 6 afleveringen.
  • DEN BAES, Johan (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, V.V.V. s Alveringem, Lo-Reninge, Veurne, Veurne-Ambacht, Koksijde.
  • S.N. 2005: Kasteel Beauvoorde, een wereld vol nostalgie, folder, Erfgoed Vlaanderen.
  • http://www.ars-moriendi.be/DE_CEUNINCK.HTM (geraadpleegd op 9 mei 2005).
  • Kasteel Beauvoorde http://ww.kasteel.beauvoorde.be (geraadpleegd op 9 mei 2005).
  • Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed, Inventaris Bouwkundig Erfgoed, [online] http://www.monument.vlaanderen.be/vioe/nl/index.html

Bron: WOI Relict (1593): Kasteel Beauvoorde (Wulveringem - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Beauvoorde met omwalling [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196111 (geraadpleegd op ).