Zuidabdijmolen (Koksijde - WOI)

Locatie

Gelegen ten zuidoosten van het rondpunt van de Jaak Van Buggenhoutlaan en de Leopold-III-laan, op circa 1400m ten noordwesten van Koksijde-dorp. Op het rondpunt staat de miniatuurvuurtoren voor de geallieerde piloten in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Ten noorden van de Van Buggenhoutlaan ligt het domein "Ten Duinen 1138".

Historische achtergrond

De Abdij Ten Duinen werd rond 1107 in de Koksijdse duinen opgericht. Gedurende 3 eeuwen groeide en bloeide de abdij. De abdij werd, na een periode van verval, in 1566 verwoest tijdens de beeldenstorm. De monniken vluchtten naar dochterinstelling Ter Doest in Lissewege. Waar eeuwen geleden 1 van de 2 molens van de Abdij Ten Duinen stond, staat vandaag de Zuid-Abdijmolen.

De huidige Zuid-Abdijmolen van Koksijde dateert van 1773 en stond oorspronkelijk in Houtem bij Veurne (molen Lootvoet). Daar werd hij in 1951-1952 afgebroken en in 1953 te Koksijde terug opgebouwd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zouden op deze plaats concerten plaatsgevonden hebben van de militaire muziekkapel. In de omgeving zouden barakken gestaan hebben.

Deze molen werd als monument beschermd op 15 oktober 1974. In 1982-1984 werd de molen gedemonteerd en grotendeels vernieuwd. De Zuidabdijmolen is vandaag de vierde pijler van het museum "Ten Duinen 1138". De molen is in de lente en zomer iedere dag geopend en in werking. Molenaar Patrick Geryl leidt er de vele bezoekers rond.

Houten staakmolen met open voet.

• AMEEUW J. s.d.: Onuitgegeven nota's, Koksijde.
  • S.N. s.d.: Zuidabdijmolen [online], www.zuidabdijmolen.be (geraadpleegd op 26 april 2005).
  • S.N. s.d.: Molenecho's. Belgisch Molenbestand [online], http://www.molenechos.org (geraadpleegd op 9 mei 2005).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele