Observatiepost St.-Laurentiustoren (Nieuwpoort - WOI)

Gelegen langs de Willem De Roolaan, tegenover het huis met nummer 28, in bebouwd gebied. Aan de restanten van de observatiepost hangt een gedenkplaat. Ten oosten van de ruïnes ligt het Bommenvrij.

Historische achtergrond

Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius, de zogenaamde 'Duvetorre' of 'Tempelierstoren', gebouwd in de 13de eeuw. De kerk was oorspronkelijk gelegen aan de oostelijke rand van de middeleeuwse stad, tegen de stadsgracht. Tijdens de belegering van Nieuwpoort door de Engelsen in 1383 raakte de kerk bijna volledig verwoest: enkel de toren bleef overeind. Deze werd vervolgens opgenomen in de verschillende fortificaties en ommuringen die de stad in de loop der tijden kende (onder meer ingericht als citadel door Filips de Stoute). In 1819 werd de toren met een derde verlaagd. Sedert de ontmanteling van de vestingen in 1861 kwam de toren opnieuw vrij te staan.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende de toren als observatiepost en werd hij zwaar beschadigd. Toch is het nog één van de weinige, middeleeuwse getuigen in Nieuwpoort na de Eerste Wereldoorlog. Men geloofde dat de duivel erin zat en ervoor zorgde dat de toren onverwoestbaar was.

In 1957 werd een gedenkplaat in verband met de onderwaterzetting op de toren aangebracht.

In 1983 werd de ruïne van de toren werd beschermd als monument - en de onmiddellijke omgeving als stadsgezicht.

Alternatieve naam: Du(i)ve(ls)torre, St.-Laure(i)nstoren, Tempelierstoren

Ruïne van bakstenen toren met daarop bronzen gedenkplaat. De ruïnes tonen aan dat het in oorsprong ging om een vierkante bakstenen kruisingstoren van een vermoedelijke kruiskerk met 4 beuken. De torenromp is nog deels bewaard, met sporen van een dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten westen en een traptorentje met steunbeer.

• DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
  • VAN PUL Paul 2004: Oktober 1914. Het koninkrijk gered door de zee, Uitgeverij De Krijger, Erpe.
  • Vlaamse volksverhalenbank [online], http://www.volksverhalenbank.be (geraadpleegd op 28 oktober 2004)

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele