Kasteel Elverdinge (Elverdinge - WOI)

Tekst van Kasteeldomein van Elverdinge (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30725)

Gelegen ten zuidwesten van de kerk van Elverdinge, op adres Vlamertingsestraat 83. Het kasteel is gelegen in een groot domein.

Historische achtergrond

In Elverdinge, dat tijdens de oorlog enkele kilometers achter het front lag, heerste gedurende de ganse oorlog een heel drukke militaire activiteit. De gemeente werd zowel door Franse als door Engelse troepen ingepalmd, hoevegebouwen en kampementen deden dienst als slaapplaatsen of medische posten, smalsporen zorgden voor de bevoorrading van de troepen, winkeltjes voor de extra-bevoorrading… Het gevolg van dit alles was dat het dorp een uitstekend doelwit was voor de vijandelijke artillerie.

De kerk van Elverdinge raakte volledig vernield tijdens beschietingen op zondag 18 april 1915. Het kasteel van Elverdinge werd gebruikt als hoofdkwartier voor verschillende eenheden. Op 13 januari 1918 brak brand uit in het kasteel, hoogstwaarschijnlijk het gevolg van onoplettendheid vanwege de Britse koks.

Het kasteel werd onder leiding van architect Jules Coomans uit Ieper heropgebouwd in 1925. De buitenmuren konden behouden worden. Het oude 18de-eeuwse kasteel werd zodoende naar zijn oorspronkelijk uitzicht op de vooroorlogse plaats heropgetrokken.

Eclectisch kasteel, met neorenaissancistische inslag in groot kasteelpark gelegen.

• COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
  • TAMBORYN C. & P. s.d.: Geschiedenis van Elverdinge voor, tijdens en na den grooten oorlog 1914-18, Brugge.

Bron: WOI Relict (1524): Kasteel Elverdinge (Elverdinge - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele