Iers kruis voor militairen uit Munster (Ieper - WOI)

Tekst van Munster War Memorial (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201084)

Locatie

Gelegen in grasperk ten noordoosten van de Sint-Maartenskerk, langs de Janseniusstraat, schuin tegenover het documentatiecentrum van het In Flanders Fields Museum. Vlakbij staat een toeristisch infobord van VTB - VAB.

Historische achtergrond

Dit gedenkteken ter herinnering aan de omgekomen Ieren uit de provincie Munster, werd onthuld op 13 juli 1924.

Beschrijving

Op een verhoog met vier treden staat een meerdelige rechthoekige sokkel, waarvan de onderste schuine, lichtgebogen zijden heeft. Hierop is een Keltisch kruis geplaatst bekroond met een klein zadeldakje en aan de drie zijden bedekt met vlechtwerkmotieven in reliëf.

Op de bovenste sokkel: wapenschild met drie kronen en banderol 'muma'. Op de middelste sokkel: eveneens vlechtband. Op de onderste sokkel: op de voorkant 'In memory of those men of Munster who died fighting for freedom. A tribute erected by the people of the Province and Cork its capital city'; op de linkerkant 'I Zcuimne na muimneac a ruz a n-aname sa cozad mór ar son na saoirso cúise muman asus catair corcaize do rózan cros was so'; op de rechterkant 'A la mémoire des soldats Irlandais de la province de Munster 1914-1918'.

H. 543 cm x Br. 341 cm x D. 265 cm

Uitvoering: J.A. O'Connell, Cork (gesigneerd op achterkant); Alb. Cremer, Ypres (gesigneerd op voorkant).

  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Munster War Memorial [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196094 (geraadpleegd op ).