Menin Road South Military Cemetery (Ieper - WOI)

Tekst van Menin Road South Military Cemetery (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201078)

Locatie

'Menin Road South Military Cemetery' is gelegen langs de Meenseweg, tegenover huisnummer 175, op circa 1300m ten oosten van de Grote Markt van Ieper en op circa 800m ten westen van het rondpunt Kruiskalsijde ('Hell Fire Corner'). Ten oosten van de begraafplaats (huisnummer 142) is een betonconstructie ingebouwd in een bakstenen gebouwtje. Omgeving is bebouwd.

Historische achtergrond

De Meenseweg was een belangrijke weg, waarlangs de troepen naar het front trokken. Er gebeurden op de begraafplaats voor het eerst bijzettingen in januari 1916, door de '8th South Staffords' en de '9th East Surreys'. De begraafplaats werd tot de zomer van 1918 gebruikt door gevechtseenheden en medische posten ('Field Ambulances'). Na de wapenstilstand werden 203 graven toegevoegd van 'Menin Road North Military Cemetery' en uit de omliggende slagvelden.

Houten kruisen ter herinnering aan de 'Royal Canadian Regiment' en de 'Royal Highlanders of Canada' en hun aandeel bij de gevechten bij Mount Sorrel (juni 1916) zijn verdwenen.

'Menin Road North Military Cemetery' lag bijna vlak tegenover deze begraafplaats en werd door eenheden en medische posten gebruikt vooral tussen mei 1915 en augustus 1916. In 1917 en 1918 volgden nog enkele bijzettingen. Deze begraafplaats bevatte de graven van 130 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 3 Canadezen en 3 uit Newfoundland.

Beschrijving

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 6340m², ontworpen door Reginald Blomfield met medewerking van W.C. Von Berg. De begraafplaats is omheind met een muur opgetrokken uit groengrijze natuursteen en bovenaan afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een opening in de voormuur, met links en rechts 2 rechthoekige witstenen zuilen en ertussen 2 witte paaltjes. Hier staat te lezen: 'Menin Road South Military Cemetery 1914-1918'. In de toegangsmuur zijn de 3 landplaten ingewerkt, evenals het registerkastje.

Vlakbij de toegang bevindt zich de 'Cross of Sacrifice', die van het type B is. Rechts vooraan (noordwesthoek) staat de 'Stone of Remembrance'. Links vooraan (in de noordoosthoek) staat het schuilgebouw, dat opgetrokken is uit groengrijze natuursteen, met een rondbogige doorgang en afgedekt met witte natuursteen. Hier bevindt zich de metalen CWGC-infoplaat.

Volgens het huidige register liggen er 1658 militairen begraven, waarvan er 120 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 1190 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 109 niet geïdentificeerd), 267 Australiërs (waarvan 8 niet geïdentificeerd), 148 Canadezen (waarvan 2 niet geïdentificeerd), 52 Nieuwzeelanders en 1 onbekende Duitser. Voor 24 militairen, waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de naamlozen bevinden, werd een 'special memorial' opgericht. Voor 54 doden, die oorspronkelijk op 'Menin Road North Military Cemetery' begraven lagen maar wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd raakte, werd eveneens telkens een 'special memorial' opgericht evenals 2 'Duhallow Blocks'.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Menin Road South Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196086 (geraadpleegd op ).