Eton Memorial School (Ieper - WOI)

Tekst van Saint George's Memorial Church en Eton Memorial School (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30183)

Op de hoek van de Elverdingsestraat en het A. Vandenpeereboomplein, in het centrum van Ieper, staat de Saint George's Memorial Church, met ernaast de Eton Memorial School.

Historische achtergrond

Reeds in 1919 circuleerden ideeën over een Anglicaanse herdenkingskerk in Ieper, maar vooral de oproep van veldmaarschalk French, Earl of Ypres op 4 augustus 1924 (de tiende verjaardag van het uitbreken van de oorlog) zou leiden tot concrete plannen. De Ypres League, een Britse vereniging vooral bestaande uit oud-strijders, startte geldinzamelacties en zocht naar een geschikte locatie. Voor het ontwerp werd een beroep gedaan op Sir Reginald Blomfield, de architect van onder meer de Menenpoort en talrijke Britse begraafplaatsen.

Aanvankelijke plannen voor het bouwen van een kerk op de Rijselpoort of op de vestingen, moesten achterwege gelaten worden wegens onhaalbaar. Onderhandelingen met de adellijke familie Merghelynck over een perceel grond op de hoek van het A. Vandenpeereboomplein en de Elverdingsestraat waren wel succesvol. Blomfield opteerde voor een vrij sober ontwerp in gele baksteen en Euville Marbier-steen (zoals gebruikt in de Menenpoort), zodat het gebouw niet zozeer zou afsteken van de andere gebouwen van het Ieperse stadscentrum. Het was de bedoeling dat het interieur van de kerk bekleed zou worden met giften van families van omgekomen militairen. Op 24 juli 1927, een uur na de inhuldiging van de Menenpoort, kon de eerste steen door Lord Plumer gelegd worden. Tegelijk werd gestart met de bouw van de Eton Memorial School, een schooltje ten behoeve van de kinderen van de omvangrijke Britse kolonie in Ieper.

Met de naam van de school wou men herinneren aan de 342 oud-leerlingen van het prestigieuze Eton College, die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kosten voor de bouw werden bijna volledig gedragen door de ouders en strijdmakkers van de omgekomen 'Etonianen', die in een memoriaal onder de vorm van een werkende school het mooiste gedenkteken voor hun overleden zonen zagen. In de inkomhal werd een plaquette bevestigd met de 342 namen van de 'Etonianen', met het opschrift: "This school is a memorial to those whose names are written above. It was built by their brother Etonians in the year 1928 in grateful remembrance".

De school ontving zijn eerste leerlingen op 9 april 1929. In de jaren 1933-34 waren er zo'n 130 leerlingen die er les volgden. De school moest zijn deuren sluiten in mei 1940. Sinds de Tweede Wereldoorlog, tot op de dag van vandaag, wordt het schoolgebouw gebruikt als clublokaal voor de Britse gemeenschap in Ieper. Deze bestaat vooral uit werknemers van de Commonwealth War Graves Commission, de instelling die het onderhoud van de Britse begraafplaatsen op zich neemt.

Beschrijving

Gebouwencomplex onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige grastuin met ten oosten het alleenstaande georiënteerde kerkgebouw en ten westen de L-vormige domineewoning van twee bouwlagen met achteraan aansluitend een laag klaslokaal. Het geheel is opgetrokken uit gele baksteen. De cordons en ornamenten zijn afgewerkt met simili- en/of natuursteen. Het pad naar de school is aangelegd in bakstenen in visgraatverband.

In het voormalig klaslokaal hangen diverse gedenktekens, waaronder een houten gedenkplaat met de namen van 342 'Etonians' met eronder het opschrift: "This school is a memorial to those whose names are written above. It was built by their brother Etonians in the year 1928 in grateful remembrance".

Aan de buitenzijde hangt een rechthoekige gedenkplaat uit witte natuursteen, met de tekst: "Hanc scholam in memoriam etonensium apud Ypram occisorum etonenses dicaverunt die XXIV Julii A.D. MDCCCCXXVII". Uitgehouwen en zwart beschilderde letters (kapitalen met puntjes tussen de woorden).

H. 42,5 cm x Br. 76 cm

Uitvoering: Sir Reginald Blomfield

• DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
  • DENDOOVEN D., DEWILDE J. 1999: De wederopbouw in Ieper. Een wandeling, Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, St.-Niklaas.
  • HAWKES G. 2002: Greater love hath no man: St George's Memorial Church Ypres, Ieper.
  • HEYVAERT B. 2002: A little sprig of the Empire: De Britse kolonie in Ieper tijdens het interbellum (1919-1940), onuitgegeven licentiaalsverhandeling, KUL, Leuven.

Bron: WOI Relict (1436): Eton Memorial School (Ieper - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele