Railway Chateau Cemetery (Vlamertinge - WOI)

Locatie

Gelegen langs de Adriaansensweg, te bereiken via een graspad naast huisnummer 21, op circa 200m ten noorden van de spoorlijn Ieper-Poperinge, op circa 1400m ten noordwesten van het station van Ieper en op circa 500m ten noorden van Divisional Cemetery. De omgeving is vlak en bebouwd.

Historische achtergrond

Vlakbij het zogenaamde 'Railway Chateau' bevond zich een smalspoorweg. De begraafplaats, ook wel 'St. Augustine Street Cabaret' of 'L.4 Post' genoemd, werd gestart in november 1914 en zou met onderbrekingen gebruikt worden tot in het najaar van 1917 (Derde Slag bij Ieper). Eén Frans graf werd naderhand verwijderd.

Beschrijving

Kleine, rechthoekige begraafplaats van circa 445m², ontworpen door W.H. Cowlishaw. De toegang aan straatzijde bestaat uit een brugje over de gracht en is afgesloten met een smeedijzeren hekken, geflankeerd door 2 bakstenen zuilen, afgedekt met witte natuursteen. Hier staat te lezen 'Railway Chateau British Cemetery 1914-1917'. Bij de toegang bevindt zich het registerkastje. De 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vooraan op de begraafplaats. De CWGC-infoplaat is bevestigd op een lage schuine tafel.

De 105 doden uit het Verenigd Koninkrijk liggen verspreid over 3 rijen. 6 onder hen konden niet meer geïdentificeerd worden.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele