Dickebusch New Military Cemetery (Dikkebus - WOI)

Tekst van Dickebusch New Military Cemetery (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201113)

Locatie

Dickebusch New Military Cemetery is gelegen langs de oostkant van de Kerkstraat, iets ten zuiden van de kerk. Aan de overzijde van de Kerkstraat, op de hoek van het kruispunt met de Oude Bellestraat, ligt de Extension.

Historische achtergrond

In februari 1915 werd 'Dickebusch New Military Cemetery' gestart door gevechtseenheden en medische posten ('Field Ambulances'), toen 'Dickebusch Old Military Cemetery' bijna vol lag. De begraafplaats zou tot mei 1917 gebruikt worden. Nadien volgden nog enkele begravingen in maart en april 1918. Onder de 624 doden behoorden er 92 tot artillerie-eenheden.

De 'Extension' werd gebruikt tussen mei 1917 en januari 1918. Van de 548 doden behoorden er maar liefst 260 tot artillerie-eenheden.

'Dickebusch New Military Cemetery' vormt in feite één geheel met de 'Extension': zo staat de 'Cross of Sacrifice' op de 'Extension', terwijl de 'Stone of Remembrance' op 'Dickebusch New Military Cemetery' geplaatst staat.

Onder de begraven militairen: J.S.V. Fox (1st Wiltshires, 7th Brigade, 3rd Division) die op 20 april 1915 werd geëxecuteerd wegens desertie. Eveneens onder de hier begraven doden: dichter Lt. R.W. Sterling (1st Royal Scots Fusiliers), die gedood werd op 23 april 1915.

Beschrijving

'Dickebusch New Military Cemetery', ontworpen door Sir Edwin Lutyens met de medewerking van Captain W.C. Von Berg (als uitvoerend architect) is bijna rechthoekig van vorm. Het terrein helt lichtjes af. De architectuur van de begraafplaats is gelijkaardig en complementair met zijn overbuur, de 'Extension'. Aan de voorkant wordt de begraafplaats afgesloten door een muur in grijsbruine natuursteen, afgedekt met witte natuursteen, waarin verschillende bloembakken verwerkt zijn. De toegang bestaat uit een smeedijzeren poortje, geflankeerd door 2 bloembakken. Het registerkastje bevindt zich bij deze toegang. Op de voormuur is een witte steen aangebracht, met de tekst 'Dickebusch New Military Cemetery and Extension 1915-1918'. Aan de andere zijde van de voormuur is de drietalige tekst van de landplaat in een witte steen gegrift. De andere zijden van de begraafplaats worden afgesloten door een haag. In de noordwesthoek (aan de straatzijde) staat de 'Stone of Remembrance' op een verhoog (zodat hij ook zichtbaar is vanaf de 'Extension' aan de overkant van de straat). Vlakbij deze herdenkingssteen ligt de CWGC-infoplaat op een lage, schuine tafel.

De graven behoren tot één perk en zijn vrij regelmatig geschikt. 'Dickebusch New Military Cemetery' bevat 624 doden uit de Eerste Wereldoorlog: 529 uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden), 11 Australiërs en 84 Canadezen.

'Dickebusch New Military Cemetery' en de 'Extension' hebben samen een oppervlakte van 4075m².

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).