Dickebusch New Military Cemetery Extension (Dikkebus - WOI)

Tekst van Dickebusch New Military Cemetery (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201113)

Locatie

De Extension ligt aan de westelijke kant van de Kerkstraat, bij het kruispunt met de Oude Bellestraat, iets ten zuiden van de kerk van Dikkebus, tegenover Dickebusch New Military Cemetery.

Historische achtergrond

In februari 1915 werd 'Dickebusch New Military Cemetery' gestart door gevechtseenheden en medische posten ('Field Ambulances'), toen 'Dickebusch Old Military Cemetery' bijna vol lag. De begraafplaats zou tot mei 1917 gebruikt worden. Nadien volgden nog enkele begravingen in maart en april 1918. Onder de 624 doden behoorden er 92 tot artillerie-eenheden.

De 'Extension' werd gebruikt tussen mei 1917 en januari 1918. Van de 548 doden behoorden er maar liefst 260 tot artillerie-eenheden.

'Dickebusch New Military Cemetery' vormt in feite één geheel met de 'Extension': zo staat de 'Cross of Sacrifice' op de 'Extension', terwijl de 'Stone of Remembrance' op 'Dickebusch New Military Cemetery' geplaatst staat.

Beschrijving

'Dickebusch New Military Cemetery Extension' is driehoekig van vorm en is net als 'Dickebusch New Military Cemetery' ontworpen door Sir Edwin Lutyens met de medewerking van Captain W.C. Von Berg (als uitvoerend architect). Aan de straatzijde wordt de begraafplaats afgesloten met een muur, die net zoals zijn overbuur vervaardigd is in grijsbruine natuursteen, afgedekt met witte natuursteen, waarin verschillende bloembakken verwerkt zijn. De toegang bestaat eveneens uit een smeedijzeren poortje, geflankeerd door 2 bloembakken. Aan de achterkant steekt het registerkastje. Centraal achteraan staat de 'Cross of Sacrifice'.

De graven zijn vrij regelmatig aangelegd, verdeeld over 4 perken. Hier liggen 548 militairen begraven: 520 uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 5 onbekenden), 24 Australiërs, 2 Canadezen,1 Zuid-Afrikaan en 1 onbekende Duitser.

'Dickebusch New Military Cemetery' en de 'Extension' hebben samen een oppervlakte van ca. 4075m².

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).