Lourdesgrot op Duitse betonconstructie Zarrenstraat (Klerken - WOI)

Tekst van Lourdesgrot op Duitse militaire post (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79555)

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in weide langs Zarrenstraat, tegenover de dreef naar boerderij Zarrenstraat 1, op circa 1200m ten noordoosten van Klerken. Op de betonconstructie is een Lourdesgrot gebouwd, opgetrokken uit 'abristenen'.

Historische achtergrond

Deze grot werd in 1934 op een bunker gebouwd. Het was een schenking van mevrouw Armand van de Kerckhove d'Hallebast, geboren Serdobbel, uit Doornik als aandenken aan haar zoon.

Valeran Julien Raoul Marie Joseph Ghislain Nicolas van de Kerckhove d'Hallebast werd geboren in Doornik in 1893. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij beroepsvrijwilliger en hulponderluitenant-wachtmeester bij het 5de Escadron van het 4de Regiment Lansiers. Hij werd gewond op 26 (20?) augustus 1914 bij een verkenning, waarschijnlijk bij de eerste uitval uit Antwerpen, en overleed in het veldhospitaal van Betekom.

Vermoedelijk werd dit gedenkteken door zijn moeder opgericht op een eigendom in de frontstreek.

Beschrijving

Bovenop een betonnen militaire constructie, die vooraan wit beschilderd is, staat een grot opgebouwd uit betonnen brokstukken. Achterin is een nis aangebracht met daarin een biddende Mariafiguur. Op een blauwe band op de voorzijde van de bunker staat in witte drukletters 'OLV van Lourde (sic). Bid voor ons'.

H. 525 cm (tot. H.)

H. 200 cm x Br. 370 cm x D. 395 cm (betonconstructie)