Grote bunker Kortewagenstraat 16 (Houthulst - WOI)

Locatie

Grote bunker in een veld ten noorden van de Kortewagenstraat, op circa 600m ten westen van het centrum van Houthulst. Het veld wordt aan de andere kanten ook omgeven door straten. De omgeving is vlak en bebouwd.

Historische achtergrond

Het gaat vermoedelijk om een grote Duitse mitrailleurspost met bijhorende ruimtes, die mogelijks als commandopost of onderkomen voor de bemanning werden aangewend.

Beschrijving

Grote betonconstructie van grosso modo 14 x 11m met onregelmatig grondplan en ingewikkelde structuur.

Het zuidoostelijk gedeelte is gegoten tegen een houten bekisting, het dak is aan de randen afgeschuind. De rest van de constructie was vermoedelijk (grotendeels) ingebouwd in een bestaand gebouw, gezien het grillige oppervlak van de muren.

In het meest zuidoostelijke deel zijn 2 rechthoekige ruimtes, elk met een raamopening, die naar binnen toe schuin naar beneden afloopt. Het plafond van beide ruimtes is verstevigd met ijzeren profielen, die dicht bij mekaar geplaatst zijn.

Aan de oostkant is een richel gemaakt, waaronder zich verschillende deur- en vensteropeningen bevinden. Het oppervlak van de buitenmuren is vrij onregelmatig en deels tegen een houten bekisting gegoten. Hierbinnen zijn de ruimtes heel onregelmatig.

In de noordwesthoek zitten 2 grote schietgaten voor mitrailleurs, die binnen uitmonden in 1 ruimte, met een mangat in het plafond.

De ruimtes worden getooid met nissen en uitsparingen allerhande, evenals vensteropeningen en kleine schiet- en granaatgaten. Er zijn eveneens diverse openingen in het plafond.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Diksmuide Süd", 1/20.000, september 1917.
  • BACCARNE R., STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele