Ramscappelle Road Military Cemetery (Nieuwpoort - WOI)

Tekst van Ramscappelle Road Military Cemetery (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200825)

Locatie

Gelegen langs de Brugse steenweg, ten opzichte van nummer 45, ter hoogte van het kruispunt met de Ramskapellestraat, op bijna 800m ten westen van Sint-Joris.

Historische achtergrond

Van juni tot november 1917 bezette het Britse 15de korps de frontlijn vanaf de kust tot aan Sint-Joris. Het grootste deel van de bijzettingen in perk I werd verricht in juli en augustus 1917. Na de oorlog kwam er een aanzienlijke uitbreiding (meer dan 700 graven) door de ontruiming van andere begraafplaatsen in de omgeving:

  • Boitshoucke Churchyard: hier werden 3 mannen van de R.G.A. begraven in juli en augustus 1917.
  • Ghistelles German Cemetery: hier werden 4 mannen van de luchtmacht begraven door Duitse manschappen in 1917 en 1918; 2 andere werden begraven door hun kameraden in oktober 1918.
  • Middelkerke German Cemetery: in de periode 1915-1917 werden hier 10 mannen uit het Verenigd Koninkrijk en 12 uit Canada begraven.
  • Nieuport Military Cemetery: dit was een Franse begraafplaats aan de zuidkant van Nieuwpoort. Hier werden 107 Britse militairen en 1 zeeman begraven. Deze begraafplaats werd in juli 1917 gesloten wegens het toenemende gevaar.
  • Nieuport-Bains Military Cemeteries No. 1, No. 2 & No. 3, Oost-Dunkerke: dit waren Franse begraafplaatsen aan de westkant van Nieuwpoort-bad. No.1 bevatte 1 Brits graf uit 1917, No. 2 bevatte 2 Britse doden uit 1918 en No. 3 bevatte 89 Britse en 2 Australische doden uit de periode 1916-1917.
  • Oost-Dunkerke Churchyard: in juni 1917 was hier 1 Britse militair begraven
  • Oost-Dunkerke-Bains British Cemetery: deze begraafplaats was aangelegd op drijfzand, op circa 420m ten westen van de badplaats en bevatte de graven van 131 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 1 dode uit Canada, 1 dode uit Zuid-Afrika en 3 dode Fransen.
  • Rubber House Cemetery, Nieuport: in de noordwesthoek van Nieuwpoort werden 16 mannen van de '1/5th Duke of Wellington's' begraven in een schuilplaats, op 7 augustus 1917.
  • St. Ricquiers Belgian Military Cemetery: deze begraafplaats bevatte de graven van 4 doden uit het Verenigd Koninkrijk. De Belgische graven van deze begraafplaats werden overgebracht naar de Belgische militaire begraafplaats van De Panne.

380 Franse graven uit de periode 1914-1915 werden hier eveneens verzameld, maar werden later door de Franse autoriteiten terug ontgraven en overgebracht.

Beschrijving

'Ramscappelle Road Military Cemetery' werd ontworpen door Sir Edwin Lutyens met medewerking van Major G.H. Goldsmith. De begraafplaats heeft een min of meer rechthoekig grondplan, met een oppervlakte van circa 3370 m2. Het terrein van de begraafplaats ligt lager dan het straatniveau en dient dan ook via trapjes betreden te worden. Bij de toegang vermelden witte stenen: 'Ramscappelle Road Military Cemetery' en '1914-1918'. Hier bevinden zich eveneens de drietalige landplaten en het registerkastje.

Links op de begraafplaats, tegen de oostelijke muur, staat de 'Stone of Remembrance' en rechts, tegen de westelijke muur, het 'Cross of sacrifice' (type A). Achteraan in beide hoeken een schuilhuisje/dienstgebouwtje uit breuksteen met een dak van rode leien. In het schuilhuisje (links) is de metalen CWGC-infoplaat opgehangen. Bij het dienstgebouw (rechts) is er ruimte voor de tuinafval. De begraafplaats is beplant met struiken en bomen, waaronder populieren.

Volgens het huidige register liggen er op de 9 perken 830 (waarvan 312 niet geïdentificeerd) doden uit het Verenigd Koninkrijk, 8 Australiërs, 2 Canadezen, 1 Zuid-Afrikaan en 2 niet gekende Duitsers. Dit maakt een totaal van 843 doden, waarvan 2 er herdacht worden met een zgn. 'special memorial'. Van hen wordt aangenomen dat ze zich bevinden onder de niet-geïdentificeerde graven. 26 andere 'special memorials' en een 'duhallow block' herinneren aan 26 doden, die oorspronkelijk in de omgeving van Nieuwpoort begraven lagen, maar wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd werd en nadien niet meer kon teruggevonden worden.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ramscappelle Road Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195979 (geraadpleegd op ).