Blauwepoort Farm Cemetery (Zillebeke - WOI)

Locatie

Begraafplaats gelegen langs boerderij “Blauwepoorthoeve”, Komenseweg 34, op zo'n kilometer ten zuidwesten van Zillebeke. Te bereiken vanaf Komenseweg, via toegangsweg naar boerderij. De boerderij en begraafplaats liggen in een dal in heuvelachtig gebied en worden omgeven door velden en een bosje.

Historische achtergrond

Deze begraafplaats werd gestart in november 1914 door Franse Alpenjagers. Ze werd gebruikt door eenheden van het Britse Rijk tussen februari 1915 en februari 1916. Na de wapenstilstand werden de Franse graven verwijderd. Het merendeel van de mannen die hier begraven zijn, behoorden tot de 'Staffordshire', het 'Norfolk Highland Regiment' of het 'Scottish Highland Regiment'.

Beschrijving

Kleine, langwerpige begraafplaats met een oppervlakte van circa 1100m² en met onregelmatige vorm. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, trapsgewijs de niveauverschillen van het terrein volgend. De toegang in het midden van de voormuur is afgesloten met een smeedijzeren hekken, geflankeerd door bakstenen zuiltjes met de tekst 'Blauwepoort Farm Cemetery 1914-1916'. Onmiddellijk achter de ingang staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1), met een oude CWGC-plaat. In de oosthoek is een bakstenen schuil- en dienstgebouw, afgewerkt met witte natuursteen. Hier bevinden zich het registerkastje, de landplaten en zitbanken. Ook in de achtermuur van de begraafplaats is een zitbank ingewerkt. Volgens het huidige register liggen er 90 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden. De graven liggen onregelmatig verspreid over de begraafplaats.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele