Gedenkzuil Royal Household Cavalry (Zandvoorde - WOI)

Tekst van Gedenkzuil Royal Household Cavalry (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201447)

Locatie

Gelegen langs de Komenstraat, naast het huis nummer 2, op circa 250m ten zuiden van het marktplein van Zandvoorde. Het monument, gelegen achter de huizen, is te bereiken via een pad van circa 100m. Doordat het op een heuvelrug staat, is er een vergezicht op Heuvelland en Leievallei.

Historische achtergrond

Met de Eerste Slag om Ieper, in oktober-november 1914, werd er hevig gevochten aan de Meenseweg om de West-Vlaamse heuvelrug. Op 30 oktober moest Zandvoorde tot aan het eindoffensief opgegeven worden.

Die dag werden de hellingen ten zuiden en zuidoosten van Zandvoorde verdedigd door de 7th Cavalry (Household) Brigade, versterkt door het gemengde bataljon Household Cavalry van de 4th Brigade. De noordoostelijke hellingen werden verdedigd door een bataljon van de 22nd Brigade.

Vanaf 's morgens vroeg waren er hevige artilleriebeschietingen. Omstreeks 9u moest de Household Cavalry zich uit de vernielde loopgraven terugtrekken naar de westkant van het dorp, aan de voet van de heuvelkam. Een eskadron van de 1st Life Guards, een eskadron van de 2nd Life Guards en het MG-eskadron van de Royal Horse Guards kregen het terugtrekkingsbevel niet en vochten tot de vernietiging. De Duitsers (XV Corps) namen de loopgraven ten ZO van Zandvoorde in en begaven zich toen noordwaarts in de flank van het bataljon van de 22nd Brigade die vocht totdat alle officieren dood of gewond waren.

Op de plaats waar lord Worsley, schoonbroer van veldmaarschalk Haig, sneuvelde (begraven in Ypres Town Cemetery Extension), werd op 4 mei 1924 een gedenkzuil onthuld, in aanwezigheid van Britse en Belgische militairen, oud-strijders, verwanten en hoogwaardigheidsbekleders.

Beschrijving

Binnen een haag staat een monument volledig uit witte natuursteen op een rechthoekig podium met enkele treden. Op de meerdelige, veelhoekige, geprofileerde sokkel staat de eigenlijke zuil, die rechthoekig is met afgeschuinde hoeken. Onderaan is hij gesteund door twee hoeksteunen, waarvan de top afgerond is. Tegen de zijkanten van de zuil zijn twee pilasters aangebracht. Een klein kruis staat op de top met in de hoeken drielobbig maaswerk.

Op de zuil staan per regiment de namen van de slachtoffers vermeld '1st Life Guards', '2nd Life Guards', 'Royal Horse Guards'. Onderaan op de sokkel: 'To those of the 1st and 2nd Life Guards & Royal Horse Guards who died fighting in France & Flanders. 1914 Many of them fell in defence of the ridge upon which this cross stands.'.

H. 871 cm x Br. 305 cm x D. 357 cm

• VERBEKE R. s.d.: Onuitgegeven nota's.