No Man's Cot Cemetery (Boezinge - WOI)

Locatie

Gelegen langs de Moortelweg op grondgebied Boezinge, op circa 550m ten zuidoosten van het gehucht Vijfwegen, op circa 1500m ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer en op circa 3km ten zuidoosten van Boezinge. Op 800m ten zuidwesten ligt de industriezone Ieperkanaal. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met ‘Pilckem Ridge’ aangeduid. De begraafplaats is via een graspad bereikbaar.

Historische achtergrond

'No Man's Cot Cemetery' is genoemd naar een nabijgelegen boerderij (vlakbij de 'Admiral's Road'), die tijdens een groot deel van de oorlog in niemandsland lag. De begraafplaats ontstond eind juli 1917 (Slag om Pilckem Ridge) en zou gebruikt worden tot maart 1918. Er liggen 45 mannen begraven van de '51th (Highland) Division', die deze locatie veroverden op 31 juli 1917. 55 begravenen kwamen om op die beruchte 31ste juli.

Beschrijving

'No Man's Cot Cemetery' is een kleine rechthoekige begraafplaats (375m²), ontworpen door W.H. Cowlishaw. De begraafplaats, waarvan het terrein lichtjes afhelt, is te bereiken via een 100m lang graspad. De toegang wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken. De witte dekstenen op de bakstenen omheiningsmuur vermelden 'No Man's Cot Cemetery 1917-1918'. De drie landplaten zijn ingemetseld in de zijmuur nabij de toegang. De 'Cross of Sacrifice' is van het type A1 en bevindt zich centraal.

De 2 rijen grafzerken behoren tot 1 perk. Er liggen 79 Britten begraven, waarvan er 2 niet geïdentificeerd konden worden.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • BACCARNE R., STEEN J. 1975: Boezinge na 1914-1918, Wervik, Drukkerij - Uitgeverij Almar P.V.B.A.