Welsh Cemetery (Caesar's Nose) (Boezinge - WOI)

Tekst van Welsh Cemetery (Caesar's Nose) (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201096)

Locatie

Gelegen langs de Moortelweg op grondgebied Boezinge, op circa 2500m ten zuidoosten van het dorp, ten westen van het kruispunt Vijfwegen en ten oosten van Colne Valley Cemetery. Te bereiken via een 200m lang graspad nabij Moortelweg 4. Op 300m ten westen ligt de industriezone Ieperkanaal. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met ‘Pilckem Ridge’ aangeduid.

Historische achtergrond

De plaats van de begraafplaats bevond zich tot juli 1917 op de Duitse frontlijn, nabij een plekje dat bekend stond als 'Caesar's Nose'. De aanleg van graven werd gestart eind juli 1917, bij het begin van de Slag om Pilckem Ridge.

De '38th (Welsh) Division' begroef er 23 van haar manschappen. De begraafplaats bleef in gebruik tot november 1917.

Beschrijving

Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats (395m²), ontworpen door A.J.S. Hutton. De begraafplaats wordt omgeven door een lage bakstenen muur met bovenop witstenen dekstenen. De ingang wordt geflankeerd door 2 hogere bakstenen muren, die een hoek vormen. Hierin zijn de 3 landplaten ingewerkt, evenals 'Welsh Cemetery (Caesar's Nose) MCMXVII', de teksten telkens gegrift op witstenen platen. De 'Cross of Sacrifice', ter hoogte van de toegang, is van het kleinste type (A1).

De graven zijn verdeeld over 2 perken en onregelmatig verdeeld. Perk II bestaat uit 1 rij ten zuiden van de begraafplaats, de 4 andere rijen behoren tot perk I.

Op Welsh Cemetery (Caesar's Nose) worden 68 Britten begraven, waarvan er 59 geïdentificeerd konden worden.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Welsh Cemetery (Caesar's Nose) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195829 (geraadpleegd op ).