Buffs Road Cemetery (Sint-Jan - WOI)

Locatie

Gelegen langs de Hogeziekenweg, nabij huisnummer 6, op circa 1500m ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan, op circa 400m ten zuidoosten van "Track X Cemetery" en op circa 200m ten noorden van de oprit (N38) naar de A19. Omgeving is glooiend.

Historische achtergrond

'Buffs Road' was een weg tussen 'Boundary Road' en 'Admiral's Road', ten noorden van St-Jan en 't Wieltje. Op het kruispunt van 'Buffs Road' met 'Admiral's Road' stond een grote boerderij die 'Cross Roads Farm' genoemd werd. De begraafplaats ligt iets ten oosten van deze boerderij en het kruispunt.

De begraafplaats werd gebruikt door gevechtseenheden (vooral 'Royal Sussex' en de 'Royal Artillery') tussen juli 1917 (begin 'Derde Slag om Ieper') en maart 1918 (tot aan het 'Duitse Lente-Offensief'). Na de wapenstilstand werden hier nog bijna 90 graven, afkomstig uit de omliggende slagvelden, begraven. Het graf van 1 Belgische soldaat werd verwijderd. Het lichaam van 1 Britse officier, die in 1915 stierf, werd vanuit 'Brielen Churchyard' naar hier overgebracht.

Beschrijving

Langwerpige begraafplaats met nagenoeg rechthoekig grondplan en een oppervlakte van ca. 1275 m², ontworpen door A.J.S. Hutton. De begraafplaats, waarvan het terrein lichtjes afhelt, wordt omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Links en rechts van de toegang zijn de muren ietsje hoger. Hier staat te lezen 'Buffs Road Cemetery 1917-1918' en hier bevinden zich de landplaten en het registerkastje. Centraal vooraan staat de 'Cross of Sacrifice', die van het kleinste type (A1) is.

Volgens het huidige register liggen hier begraven: 265 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 67 niet geïdentificeerd konden worden), 13 uit Australië (waarvan er 9 niet geïdentificeerd konden worden), 10 niet-geïdentificeerden uit Canada en 1 geïdentificeerde uit Zuid-Afrika, wat een totaal maakt van 289 doden. Ze liggen vrij onregelmatig over 1 perk verspreid. 10 militairen, wiens graf niet meer teruggevonden kon worden, worden vooraan links herdacht met een zogenaamde 'special memorial'.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele