Seaforth Cemetery, Cheddar Villa (St.-Juliaan - WOI)

Tekst van Seaforth Cemetery, Cheddar Villa (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200674)

Locatie

Gelegen langs de Brugseweg, in het gehucht Sint-Juliaan, op de wijk Fortuinhoek, in licht heuvelachtig, landelijk gebied. Vlakbij bevindt zich de boerderij 'Cheddar Villa', met grote bunker. Seaforth Cemetery ligt op circa 700m ten westen van Bridge House Cemetery en 1km ten zuidwesten van St. Julien Dressing Station Cemetery.

Historische achtergrond

Cheddar Villa was de naam die door het leger werd gegeven aan de boerderij ten westen van de Brugseweg.

Tijdens de nacht van 25 op 26 april 1915, toen de Duitsers Sint-Juliaan konden veroveren in het kader van de Tweede Slag bij Ieper, werden hevige gevechten geleverd op deze plaats. De Britse doden werden ter plaatse begraven.

De begraafplaats kreeg de naam 'Cheddar Villa Cemetery'. In 1922 werd die naam veranderd op verzoek van de bevelvoerende officier van het '2nd Seaforth Highlanders'.

Beschrijving

Seaforth Cemetery, Cheddar Villa werd ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het grondplan is rechthoekig met aan de voorkant een afgeschuinde zijde (voor de straat) en heeft een oppervlakte van 1008m². Het terrein is ongeveer vlak en wordt omgeven door een rode bakstenen muur, afgewerkt met witte deksteen.

De ingang is een sober, smeedijzeren hekken in een insprong van de omheiningsmuur. Links staat te lezen 'Seaforth Cemetery, Cheddar Villa', rechts '1915'.

Binnen op de begraafplaats, is onmiddellijk links naast het poortje, het registerkastje. Rechts hangt de metalen CWGC-infoplaat aan de voormuur opgehangen. In de linker- en rechtermuur zijn de landplaten aangebracht. Op een plaat in de achtermuur de namen van 23 mannen van het '2nd Seaforth Highlanders' die hier stierven, maar van wie niet zeker is of ze ook op deze begraafplaats werden begraven.

Het 'Cross of sacrifice', van het A1-type, staat vóóraan, midden op de begraafplaats. Er is dienstgebouw noch schuilhuis. De begraafplaats heeft slechts 1 perk dat bestaat uit 3 rijen uniforme grafstenen. Er zijn bloemperken bij de graven en een aantal bomen.

Er worden 148 doden begraven of herdacht, waarvan 1 Canadees en 147 doden uit het Verenigd Koninkrijk. Hiervan konden er 21 niet geïdentificeerd worden. 19 doden kregen een 'special memorial' omdat hun graf door artillerievuur vernield werd (achteraan de begraafplaats) en achteraf niet meer teruggevonden kon worden. Rij A graf 8 en rij B graf 1 zijn massagraven met een 'Duhallow Block'. De 'special memorials' voor deze doden, respectievelijk 75 (links) en 18 (rechts), staan langs de muren van de begraafplaats.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele