Bretoens Calvariekruis Dresse (Poelkapelle - WOI)

Tekst van Gedenkkruis voor adjudant Charles Dresse (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44154)

Locatie

Gelegen langs de Poperingestraat, tegenover huisnummer 27, circa 2300m ten noordoosten van de kerk van Poelkapelle. De omgeving is licht glooiend en landelijk.

Historische achtergrond

Op 28 september 1918 brak het Geallieerde Eindoffensief los, waarvoor de “Legergroep Vlaanderen” was gevormd. Op één dag tijd konden de geallieerden een heel eind oprukken, tot aan de 'Flandern-II-Stellung'. Die dag werd ook Poelkapelle veroverd door Belgische eenheden, waaronder het 9de Linieregiment (3de divisie). Toen dit regiment was opgerukt tot aan de weg Vijfwegen-Westrozebeke, kwam het zwaar onder het moordend vuur van Duitse mitrailleurs te liggen. Het 9de Linie diende zich noodgedwongen van het zopas veroverde Ferme Rembrandt anderhalve kilometer terug te trekken, tot aan de 'Ferme Davout', langs de weg Poelkapelle-Vijfwegen. Tijdens deze bloedige terugtocht merkte adjudant Charles Dresse op dat er geen bevelen meer doorkwamen, dat er geen officieren meer in de omtrek waren, dat de soldaten niet wisten waarheen of wat gedaan en dat hij de hoogste in rang was. Nabij het 'Bultekot' ('Bell Farm') nam hij de leiding op zich en stormde aan het hoofd van een groep manschappen vooruit om een Duits mitrailleursnest aan te vallen en uit te schakelen. Hij werd getroffen door een kogel en sneuvelde op de plaats van het monument. Hij was 21 jaar oud.

Charles Dresse werd geboren te Luik op 23 januari 1897 als zoon van een industrieel uit Verviers. Hij had zich in 1914 aangemeld als oorlogsvrijwilliger. Hij ligt begraven op de Belgische militaire begraafplaats van West-Vleteren. Op de plaats van zijn dood richtte de familie van Charles Dresse een gedenkteken op, een 'Bretoense calvarie'.

Beschrijving

Binnen een gecementeerde omheiningsmuur bedekt met hardstenen platen die de vierkante afsluiting vormt, staat een 'Bretoense Calvarie'. Op de hardstenen paaltjes naast het versierde ijzeren hek staan twee hardstenen bollen, evenals op de vier hoeken. Op een voetstuk met drievoudige geleding staat een zuil, waarop een kruis geplaatst is met het beeld van Christus, met links en rechts ervan beelden van Maria en Johannes op consoles. Op het kruis: bovenaan 'I.N.R.I.' en onderaan een doodshoofd met twee gekruiste beenderen. Op de zuil: twee gekruiste palmtakken met een doek, 'In mémoriam Charles Dresse né à Liège le 23.1.1897 tombé à l'ennemi le 28 Sept. 1918 volontaire de 1914. Adjudant au 9e de Ligne', 'R.I.P.', onderaan twee oorlogsmedailles. Op het voetstuk: bovenop in hoogreliëf een vaandel gekruist met een zwaard, een bloemkrans, een helm en een lauwertak; op de voorkant 'Citation à l'Ordre de l'Armée du 28 Avril 1919: Adjudant V.D.G. 29 mois de Front. Une Citation aux O.J.Rt. Sous-officier, Candidat Sous-Lieutenant, d'une Grande Bravoure. Ayant Toujours eu une Conduité Exemplaire au Feu. Est Tombé en Brave frappé d'une Balle au Coeur au moment où il s'élançait avec ses Hommes à l'Assaut d'un Nid de mitrailleuses qui empêchait la Progression. Il a été sur Terre notre Joie et notre Orgueil: il sera du Haut des Cieux notre Force et notre Espérance.'. 'Priez pour Lui.'; op de linkerkant: Ter Roemrijke Nagedachtenis van Charles Dresse Geboren te Luik den 23ten Januari 1897. Oorlogsvrijwilliger van 1914, Adjudant bij het 9e Regiment Voetvolk. Door den Vijand geveld, Viel Hij op deze Plaats den 28ten September 1918; na zijn Leven voor de Vrijheid van het Vaderland te Hebben Geofferd.', 'Bid Voor Hem.'. Uitgehouwen en zwart beschilderde letters.

H. 481 cm x Br. 918 cm x D. 1015 cm

Uitvoering: E. Deshayes, Architecte, Liège (gesigneerd); E. Libois, Pierre de Taille, Liège (gesigneerd)

• BACCARNE R. 1995: Poelkapelle en de Eerste Wereldoorlog, Iepers Kwartier XXXI.3, 81-112.
  • BACCARNE R., STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.