Duitse betonnen restanten bos Ter Heide (2) (Koekelare - WOI)

Tekst van Duitse militaire post Kasteeldomein Ter Heide (2) (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208866)

Locatie

Restanten van een half ondergrondse militaire constructie, gelegen in de bossen op circa 50m ten noordoosten van het kasteel Ter Heide. Vlakbij ligt een tweede militaire constructie. Circa 400m ten noordwesten liggen in het kasteelpark nog 3 Duitse betonnen constructies. Kasteel Ter Heide ligt circa 8 km ten oosten van de Dodengang. De omgeving is licht heuvelachtig.

Historische achtergrond

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond er zich een Duits hoofdkwartier op Hof Ter Heide, dat achter de Duitse 3de linie lag. Mogelijke functie van de constructie is niet geweten.

Beschrijving

Betonnen restanten van een half ondergrondse, vrijstaande betonnen militaire constructie. De restanten zijn gegoten tegen een houten bekisting. Er waren hoogstwaarschijnlijk 2 deuropeningen aan de noordkant. De muur was aan deze zijde 130cm dik zijn. De andere zijden van de constructie lijken volledig gesloten geweest te zijn.

Vermoedelijk bestond de constructie binnenin uit een gang, die haaks stond op 2 ruimtes, telkens met een deuropening. In de binnenmuren zijn verschillende gaten en nissen te zien.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele