Belgische commandopost Oud Stuivekens (Stuivekenskerke - WOI)

Tekst van Belgische commandopost Oud-Stuivekens (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78539)

Betonnen militaire constructie achter de woning Oud-Stuivekens 4, op het gehucht Oud-Stuivekenskerke. Dit gehucht, ook gekend als het Onze-Lieve-Vrouwhoekje, is één kilometer ten westen van de IJzer gelegen, ten zuiden van het huidige Stuivekenskerke, in landelijk poldergebied.

Historische achtergrond

In de tweede helft van 1916 of in het begin van 1917 bouwde de Belgische genie twee betonnen constructies naast de puinhopen van de hoeve. Deze constructie diende als commandopost van de Grote Wacht Oud-Stuv. De andere schuilplaats zou gediend hebben voor een hulppost en bevond zich rechts van het erf van de hoeve Goemaere, iets zuidoostwaarts.

In 1922 werd deze commandopost, samen met de torenruïne genoemd op de lijst van de Sites de guerre. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de betonnen constructie gebruikt als schuilplaats voor de inwoners. Vandaag de dag ligt ze buiten de beschermde site.

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse militaire constructie, deels opgebouwd uit langwerpige balkvormige betonblokken (nougats), deels bestaande uit gegoten beton, versterkt met wapeningsijzers. Het dak is nagenoeg vlak.

De constructie heeft een deuropening in de westelijke muur. Binnen is er één ruimte met een gebogen plafond, bestaande uit golfplaten met brede golving. Er steekt nog een gat aan de linkerzijkant (noordelijke zijde).

• VERBEKE R. s.d.: Onuitgegeven nota's.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele