Stadhuis (Diksmuide - WOI)

Tekst van Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78010)

Het stadhuis van Diksmuide is gelegen langs de Grote Markt, aan de noordelijke kant. Hierin is het stadsarchief gevestigd. De burelen van het archief zijn gehuisvest op de bovenste verdieping van Huis Focke in de Van Pouckestraat 2A in het centrum van Diksmuide.

Historische achtergrond

In 1875 werd het middeleeuwse stadhuis afgebroken en door een neogotisch gebouw vervangen, ontworpen door de befaamde Brugse architect De la Censerie. In 1880 had de officiële opening plaats.

Tijdens 1914-1918 zou het stadhuis tot puin herleid worden.

Tijdens de Slag bij Diksmuide (oktober – november 1914) fungeerde het gebouw onder meer tijdelijk als hoofdkwartier voor kolonel Jacques. Toen het bruggenhoofd Diksmuide uiteindelijk op 10 november 1914 door de Duitsers werd ingenomen, was het stadhuis reeds meerdere keren door de Duitse artillerie geraakt.

Deze beschietingen met onder meer 310 en 420 houwitzers eisten tientallen doden en gewonden, waaronder Kolonel Jacques, die er meermaals gewond raakte en zich uiteindelijk gedwongen zag zijn hoofdkwartier naar de IJzerlaan te verhuizen. Drie exemplaren van dergelijke Duitse obussen staan voor het stadhuis opgesteld.

Na de Duitse beschietingen tijdens de Slag bij Diksmuide, zou de Belgische artillerie gedurende de volgende jaren de vernietiging van het stadhuis voltooien.

Architect Jozef Viérin uit Brugge werd op 29 september 1919 belast met de opmaak van een aanlegplan en de coördinatie van de wederopbouw van Diksmuide. Samen met architect Vaerwijck uit Gent ontwierp hij het stadhuis van Diksmuide. De bouw startte in 1923 en raakte voltooid in 1925. In 1935 werd in het belfort met oorlogsschadevergoeding een nieuwe beiaard geïnstalleerd.

Beschrijving

Dubbelhuis opgetrokken in gele baksteen (Zandvoordse, oud Brugs formaat) van twee bouwlagen, onder met leien bedekt zadeldak met houten dakkapellen en geprofileerde schoorstenen. Middenrisaliet van drie traveeën met dubbele steektrap, geflankeerd door twee trapgevels met jaartalankers 1923 en beluikte rechthoekige raamopeningen. Eclectische vormtaal gedomineerd door neogotische, neorenaissancistische en barokke (oculi) stijlelementen.

• DEMOEN H. 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge.
  • DEMOEN H. 1992: Een wandeling binnen de Diksmuidse vestingen, onuitgegeven verhandeling Westvlaamse Gidenskring.
  • DEMOEN W. 1993: Diksmuide, een stad in beweging. Wederopbouw 1915-1935, Eindverhandeling, Hoger Instituut voor Architectuur, Sint-Lucas Gent.

Bron: WOI Relict (380): Stadhuis (Diksmuide - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele