Duitse mitrailleurspost Esenweg (Esen - WOI)

Tekst van Duitse geschutstelling Eessener Stellung (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78202)

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in weide achter de Esenweg, ten westen van Esen. Circa 500m ten ZO ligt een tweede betonnen constructie (Klerkenstraat 2). Een derde constructie, die zich nog eens op 500m ten zuidoosten van de tweede zou liggen, is verdwenen.

Historische achtergrond

Het gaat hier om een stevige Duitse mitrailleurspost, behorende tot de "Eessener-Stellung". De aanpalende, lage muren dienden als schietmuren, vanaf waar de vijand onder vuur genomen kon worden. De 2 gaten aan de zijkanten dienden op hun beurt als schietgaten, op zo'n manier beschermd (door de betonnen driehoeksvormen) dat het bereik vanuit de schietgaten en vanachter de schietmuren, maximaal is. De haakjes aan de zijmuren konden dienen voor het ophangen van een camouflagenet, zodat de schietgaten niet zichtbaar waren voor de vijand. De 2 ruimtes werden afgesloten met vermoedelijk telkens een tweeledige deur, te oordelen naar de nog aanwezige hengsels. De nissen buiten en binnen dienden als opbergruimte.

Op het grondgebied van Esen lag de 2de Duitse stelling, de Eessener-Stellung genoemd. Deze stelling volgde een lijn die liep van de hofstede van Lenez (spoorweg) tot aan de hoeve A. Desimpel. Ook links en rechts van de Esenweg stonden betonnen bunkers.

De Eessener-Stellung behoorde eigenlijk al tot de 2de Duitse verdedigingslinie van de Duitsers. Deze tweede stelling liep dan verder in de richting van Klerken, rechts van de Klerkenstraat, ongeveer ter hoogte van de 20m hoogtelijn. Van deze stelling waren er in 1982 nog 3 betonnen bunkers bewaard gebleven: één langs de Esenweg op een 200-tal meters van de boerderij A. Desimpel (de hier besproken mitrailleurspost), een 2de in de nabijheid van de Klerkenstraat nabij het huis San Mar en een derde op het Hof ter Linden (Daniël Lansen). Deze laatste is ondertussen verdwenen. De Eessener-Stellung was goed onderhouden en had de faam een rustige stelling te zijn. Aanvankelijk werd deze stelling bezet door 2 compagnies, later door 1 compagnie.

Tussen de stad Diksmuide en de Eessener-Stellung bouwden de Duitsers vele betonnen constructies. In die bunkers en in goed verdoken nesten stonden vele zware mitrailleursposten opgesteld. Deze verdedingsstelling wordt ook wel "schaakbordverdediging" genoemd.

Beschrijving

Rechthoekige bovengrondse betonnen constructie (circa H. 235 x L. 840 x Br. 470cm) met aanpalende lage versterkingsmuren. Het beton is tegen planken gegoten. Het dak is nagenoeg vlak en bevat een goot.

De noordwestkant is gesloten. De zuidoostkant bevat 2 deuropeningen (circa H. 140 x Br. 100 x D. 100cm) met uitsparingen voor een deurkader en 4 hengsels bij elke deur (telkens 1 boven- en onderaan, en 2 in het midden). Er zijn tevens nog 2 kleine, vierkante gaatjes aanwezig in deze muur.

Links en rechts van dit "hoofdgebouw" zijn 2 lage muren aangebouwd (circa H. 105 x Br. 175cm), die verschillende hoeken maken en die elk een nis bevatten (circa H. 32 x L. 80 x D. 30cm). Deze muren monden aan de zijkanten uit in een verstevigende, lage muur met daarop telkens 2 betonnen, schuinaflopende driehoeksvormen, die zich links en rechts van een gat bevinden, op zo'n manier dat vanuit het gat een breed bereik mogelijk is (1 van deze 4 driehoeken is gedeeltelijk vernietigd). Aan die schietgaten zijn de stalen platen nog aanwezig (1 gat is dichtgemaakt). In 2 van de 4 "driehoeken" (aan elke zijmuur 1) is een klein vierkant gaatje, dat iets schuin staat ten opzichte van de bunker. Aan de zijmuren zijn over de ganse lengte eveneens nog ijzeren haakjes in het beton ingewerkt, iets boven de gaten.

Binnenin bestaat de constructie uit 2 ruimtes, met elkaar verbonden via een deuropening. In de voormuur (de noordwestkant) is in elke ruimte een nis aanwezig, in de zuidoostmuur is een nis aanwezig ter hoogte van de deuropening. In de 2 zijmuren is telkens het gat zichtbaar, dat naar buiten toe versmalt en afgedekt wordt met de stalen plaat. Het plafond bestaat uit ijzeren staven, afgewisseld met houten balken. In het plafond zijn gaten aanwezig, onder andere boven de gaten van de zijmuren.

• VLAEMYNCK J. 1982: Duitse stellingen te Diksmuide, Esen en Vladslo (10 november 1917 tot einde februari 1918), Den Dyzere I.1, 8-16.

Bron: WOI Relict (321): Duitse mitrailleurspost Esenweg (Esen - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele