Calvarieberg (Kaaskerke - WOI)

Tekst van Gedenkkapel Calvarieberg (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78247)

Locatie

Gelegen langs de Ijzerdijk, langs de Ijzer, in een bocht van de straat, op ongeveer 200m van de Hoge Brug, ter hoogte van het huisnummer 56.

Historische achtergrond

Reeds op 30 maart 1924 kondigt het blad de Poperingenaar de oprichting van deze Calvarieberg aan. Het monument, een initiatief van de Brugse bisschop, mgr. G.J. Waffelaert, waarvan men ten onrechte schreef dat het zich bevond op de plaats van de Dodengang, werd echter pas op 23 september 1928 ingewijd door de bisschop, in aanwezigheid van prins Leopold en prinses Astrid. Merkwaardig is dat, om een onbekende reden, de gemeenteraad van Diksmuide beslist had op het stadhuis geen officiële ontvangst van de prinsen en de personaliteiten te organiseren, naar aanleiding van deze plechtigheid.

Het monument was bedoeld als religieus monument voor alle aan de IJzer gesneuvelde geallieerde soldaten, maar ongetwijfeld ook als een concurrent voor de in opbouw zijnde IJzertoren.

De enkele na-oorlogse bedevaarten werden spoedig stopgezet.

Vroeger stond rechts naast de ingang nog in vervaagde letters 'Aan onze gesneuvelden - A nos morts - ... our fallen [soldiers]'. Deze tekst werd overschilderd, toen het gebouw in 1985 werd herschilderd.

Beschrijving

Wit rechthoekig gebouw met 2 verdiepingen. De voorgevel is in trapvorm opgebouwd, met een licht vooruitstekend deel waarvan de muurvlakken geprofileerd zijn en met in het midden de toegangsdeur.

Op het dakterras, waarvan de voorgevel trapsgewijs opgebouwd is en dat bereikbaar is via twee zijtrappen aan de buitenzijde, bevindt zich een kruis op een hoge eveneens trapsgewijs versmallende sokkel. Het draagt een bronzen Christus aan het kruis. In de kapel bevindt zich een altaar.

Boven de ijzeren toegangspoort in vlakreliëf, in drukletter, 'O Crux Ave Spes Unica', '1914-1918'. Verder nog 'Cette chapelle fut renovée par Baugniet Marcel de Marcinelle'.

H. 1321 cm x Br. 1005 cm x D. 425 cm

Uitvoering: Carl Beyaert architecte, Iseghem (gesigneerd)

  • DECOUTERE A. 1988: Kaaskerke met zijn oorlogsmonumenten en kapellen, Den Dyzere VII.4, 4-28.
  • DEMOEN Herman 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge, Uitgeverij Marc Van de Wiele.
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (307): Calvarieberg (Kaaskerke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkkapel Calvarieberg [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195678 (geraadpleegd op ).