Belgische schietpost Pervijzestraat 73 (Lampernisse - WOI)

Tekst van Belgische militaire post III steunpunt Scheewege (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78314)

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse militaire constructie in weide achter Pervijzestraat 73. De omgeving is vlak. Circa 200m ten oosten staan twee betonnen schuilplaatsen in een aanpalende weide.

Historische achtergrond

Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om een mitrailleurspostje, verbonden met de 2 constructies, die zo'n 200m meer naar het westen gelegen zijn. De drie constructies zijn achter de eerste Belgische linie gelege en maakten deel uit van een verdedigingsstelling die een boog vormde ten noordoosten van de Lettenburg. De gleuven aan de ingang doen een barricadesysteem vermoeden.

Beschrijving

Rechthoekige, bijna vierkante lage betonnen constructie, hoogstwaarschijnlijk gegoten tegen planken. Het is niet duidelijk of de constructie oorspronkelijk hoger was. Er is één ingangsopening in de muur naar het westen georiënteerd, met een rechthoekige betonnen fundering ervoor. In de muren van de opening zijn gleuven te zien. Er is eveneens een kleine rechthoekige gat te zien in de muur naar het Z gericht en een lange, smalle horizontale gleuf in de voormuur (op het oosten).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele