Belgische constructie 2 Pervijzestraat (Lampernisse - WOI)

Tekst van Belgische militaire post II steunpunt Scheewege (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78313)

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse militaire constructie in weide tussen Pervijzestraat 69 en 73. De omgeving is vlak. Circa 100 meter ten zuidwesten staat een tweede, gelijkaardige constructie, circa 200 meter ten oosten is een kleinere constructie in een aanpalende weide aanwezig.

Historische achtergrond

Eén van twee bewaarde constructies achter de eerste Belgische linie, met nabij een bewaarde schietpost. Maakte deel uit van een verdedigingsstelling die een boog vormde ten noordoosten van de Lettenburg.

Beschrijving

Rechthoekige betonnen militaire constructie (H. 270 x L. 895 x Br. 520cm), met aan de achterzijde (op het westen) twee uitspringende delen. De constructie is opgebouwd uit grote betonblokken. Het dak is nagenoeg vlak. De muren georiënteerd naar het noorden, oosten en westen zijn volledig toe. In de twee uitspringende delen (L. 260 x Br. 130cm) zijn 2 deuropeningen aanwezig, respectievelijk naar het zuiden en noorden gericht, zodat de uitspringende muren de ingangen beschermen.

Binnenin bestaat de ruimte uit twee gangen (L. 345 x Br. 90) die met een deuropening uitgeven op de centrale ruimte tussenin. Tegen het plafond hangen gebogen golfplaten met brede golving. De maximale hoogte binnenin bedraagt 140cm, de binnenmuren zijn circa 70 centimeter dik. Boven de twee deuropeningen binnenin zijn restanten van houten balken met spijkers. Er zijn ronde openingen in het plafond zichtbaar (periscoopgaatje?).

De constructie is iets kleiner en lager dan de gelijkaardige constructie, die op circa 100 meter ten zuidwesten staat.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele