Tekst van Belgische militaire post Bien Acquis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78460)

Locatie

Half ondergrondse, vrijstaande betonnen constructie in weide nabij de "Eendenkom", op zo'n 300m ten zuiden van Hoeve Bien Acquis, zo'n 1.5km ten noorden van Oudekapelle en zo'n 3.7km ten westen van de IJzer. De omgeving is vlak en weids. De constructie kan enkel via andere weiden vanaf de Grote Beverdijkstraat bereikt worden. In de nabijheid zijn nog diverse betonnen constructies aanwezig.

Historische achtergrond

Belgische constructie, gelegen tussen de Belgische 1ste en 2de verdedigingslinie.

Beschrijving

Vrijstaande, half ondergrondse, rechthoekige constructie opgebouwd uit langwerpige betonblokken ("nougats") met afmetingen circa H. 200 x L. 620 x Br. 365 cm. Het dak is ongeveer 1 m dik en helt lichtjes af. Bovenaan de muren is een strook waar de betonblokken deels verdwenen zijn. Hier en daar steken ronde ijzers uit.

De achterzijde is naar het noordwesten gericht en heeft 1 deuropening (circa H. 110 x Br. 85 x D. 65 cm) met uitsparing voor een deurbalk boven de deur en uitsparingen in de zijkanten van de deuropening. Naast de deuropening is een vensteropening (circa H. 40 x Br. 55 cm) die dichtgemaakt is. De andere zijden zijn gesloten.

Binnenin is 1 ruimte. In het plafond worden ijzeren staven afgewisseld met houten balken/planken en beton. In de linkerhoek is een bakstenen schouw met opening te zien.

Bron: WOI Relict (268): Belgische constructie Grote Beverdijkstraat (Oudekapelle - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele