Belgische schuilplaats Bien Acquisstraat (Oostkerke - WOI)

Tekst van Belgische militaire post (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78435)

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie, gelegen in een weide langs de Bien Acquisstraat, op circa 3500m ten westen van de IJzer en circa 1500m ten zuiden van Oostkerke, op de grens met Oudekapelle, nabij de hoeve Bien Acquis. De omgeving is vlak en bestaat uit weiland. In de nabije omgeving zijn nog diverse betonnen constructies aanwezig.

Historische achtergrond

Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om een Belgische schuilplaats, gelegen achter de Belgische 1ste linie op zo'n 3 km ten westen van Diksmuide.

Beschrijving

Rechthoekige, betonnen constructie (circa H. 200 x L. 620 x D. 340cm), opgebouwd uit betonblokken (nougats). Het dak is vlak en circa 90cm dik.

De voorzijde, georiënteerd naar het O, is gesloten. De achterzijde, naar het W gericht, bevat 2 deuropeningen (circa H. 95 x Br. 75 x D. 65 cm).

Deze 2 deuropeningen geven uit op 1 ruimte. Het plafond is verstevigd met ijzeren staven.


Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Belgische militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195648 (geraadpleegd op ).