Belgische mitrailleurspost Vlastraat (Lampernisse - WOI)

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse betonnen militaire constructie, gelegen in een weide nabij de Vlastraat (te bereiken via hekken tegenover "De Vla"), ten oosten van Lampernisse en ten noordoosten van Oudekapelle, achter de Vlavaart en de Grote Beverdijkvaart. Omgeving is vlak en wordt de Vla of Vlahoek genoemd.

Historische achtergrond

Het gaat om een mitrailleursbunker, die deel uitmaakte van een Belgische verdedigingslijn ten zuidwesten van Kaaskerke. De nis onderaan het schietgat diende voor de opstelling van de driepoot voor de mitrailleur.

Beschrijving

Rechthoekige betonnen militaire constructie van circa H. 190 x L. 335 x Br. 280cm. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de achterzijde (naar het zuiden gericht) is een lage deuropening (H. 90.5 x Br. 69.5 x D. 45cm) met uitsparingen voor houten planken, aan de voorzijde een schietgleuf (H. 26 x Br. 89 x D. 70cm), gericht naar het noorden. Het dak is plat, en heeft een dikte van circa 80cm. De constructie staat op een betonnen fundering.

Binnenin bestaat de constructie uit één ruimte, met een maximale hoogte van 110cm. Het schietgat is langsbinnen veel kleiner (H. 25 x L. 30cm). Onderaan dit schietgat bevindt zich een nis (H. 36 x Br. 78 x D. 30cm),. Links en rechts boven het schietgat bevinden zich 2 ijzeren lussen, die in het beton ingewerkt zijn.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele