Belgische commandopost Oude Zeedijk (Oudekapelle - WOI)

Tekst van Belgische commandopost Eieleed (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78475)

Locatie

Gelegen langs de waterloop "Eieleed", tussen Lampernisse en Oudekapelle, zo'n 800m ten noorden van de Groigne, zo'n 1.5 km ten noordwesten van Oudekapelle en zo'n 4km ten westen van de IJzer. Te bereiken via de weiden langs de Oude Zeedijk. In de weidse, vlakke omgeving zijn nog meerdere Belgische betonnen constructies terug te vinden.

Historische achtergrond

Gelegen tussen de Belgische 1ste en 2de verdedigingslinie. Gezien de bijbouw en de restanten die wijzen op telefoonverbinding en elektriciteit, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een commandopost.

Beschrijving

Halfondergrondse rechthoekige constructie met bijbouw. Het geheel meet bij benadering L. 880 x Br. 700cm.

De rechthoekige constructie (circa H. 220 x L. 600 x Br. 400cm) is opgetrokken uit langwerpige betonblokken ("nougats"). Het dak van de constructie is nagenoeg plat, behalve een strook met uitstulpingen aan de NW-kant (vermoedelijk voor een golfplaten dakbedekking). Aan de noordwestkant zijn een deur- en raamopening, met erboven een lange horizontale ijzeren rail. De muur is er circa 1m dik. De andere zijden van de constructie zijn gesloten.

Via enkele trapjes wordt de binnenruimte bereikt. In de deuropening zijn verschillende uitsparingen, waarvan 1 met een houtrestant. Het plafond binnenin is bedekt met golfplaten (brede golving).

Het overgebleven gedeelte van de bijbouw is grotendeels opgetrokken uit beton, deels uit baksteen en bevindt zich aan de noordwest- en westkant van de rechthoekige constructie. De bijbouw had minimum 2 ruimtes, met verschillende venster- en deuropeningen die later werden dichtgemaakt. De grotendeels betonnen muren (gegoten tegen planken) zijn smaller als die van de rechthoekige constructie en bevatten diverse gleuven. Bovenaan de muren zijn opnieuw uitstulpingen, vermoedelijk voor golfplaten dakbedekking. De muren verlagen naar het noordwesten en zuidwesten toe. Aan de zuidwestkant, naast de rechthoekige constructie en aansluitend op de bijbouw, is nog een deel van een betonnen fundering aanwezig.

Er zijn, zowel op de rechthoekige constructie als op de bijbouw, diverse restanten van telefoon- en elektriciteitsleidingen te zien.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele